Sedef Kabaş "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi

TAKİP ET

Gazeteci Sedef Kabaş, katıldığı bir televizyon programında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik sözleri nedeniyle gece yarısı gözaltına alınmıştı. Kabaş, savcılıkça ifadesi alındıktan sonra Cumhurbaşkanına 'hakaret' ten tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmişti. Kabaş, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Gazeteci Sedef Kabaş hakkında katıldığı bir canlı yayında söylediği Çerkes atasözü nedeniyle hakkında “Cumhurbaşkanına hakaretten” soruşturma başlatılmıştı. Gece yarısı evinden gözaltına alınan Sedef Kabaş, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

KABAŞ'IN İFADESİ ORTAYA ÇIKTI
DW Türkçe'nin haberine göre hakimlik ifadesi ve tutuklama kararına göre, Sedef Kabaş suçlamayı reddederek serbest bırakılmayı talep etti. Kabaş ifadesinde, "Ben bu hususta savcılıkta ifade vermiştim. O ifadem doğrudur ve aynen tekrar ederim. Sözün orjinali bir atasözüdür, hatta sözün orjinalini de değiştirerek sarf ettim, bundan da anlaşılacağı üzere hakaret etme gibi bir kastım yoktur, kast etmek istediğim toplumu kucaklayan birleştirici üslup olması gerektiğidir, bunu vurgulamak istedim, atılı suçlamayı kabul etmiyorum, serbest bırakılmayı talep ederim" sözlerine yer verdi. 

UĞUR POYRAZ: HUKUK CİNAYETİ
Kararda yer alan ifadelere göre Sedef Kabaş'ın avukatı Uğur Poyraz ise kararın bir "hukuk cinayeti" olduğunu savundu. Poyraz, hakimlikte “Bu ülkede bir sürü hırsız bir takım suçlular varken devlet Sedef’i mi bulmuştur, lütfen bir hukuk cinayetine ortak olmayın, bu tutuklama talebi bir hukuk cinayetidir" ifadelerini kullandı. 

TUTUKLAMANIN GEREKÇESİ
Tutuklama kararında Sedef Kabaş'ın tutuklanma gerekçesi de yer aldı. Karara göre, Kabaş'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef aldığını söylemesine rağmen hakimlikte aksi yönde kanaat oluştuğu belirtildi. Kararda, "Müsnet eylemin televizyon programında gerçekleştirilmiş olması sebebi ve suçun nitelikli hali kapsamına girdiği ve cezada aktarım öngörüldüğü hususları birlikte değerlendirildiğinde şüphelinin üzerine atılı suçu işlemiş olduğu hususunda kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu” ifadeleri yer aldı. Kararda Kabaş'ın "kanunda öngörülen cezasının alt ve üst sınırı nedeniyle kaçma ve saklanma ihtimalinin yüksek" olduğu bu nedenle adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının yetersiz kalacağı gerekçesiyle tutuklanmasına karar verildiği belirtildi.

NE OLMUŞTU
Soruşturma kapsamında polis ekipleri saat 02.00 sıralarında Kabaş’ın Sarıyer’deki evine giderek gözaltına aldı. Kabaş, Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Avukat Uğur Poyraz ise gözaltı olayı ile ilgili sosyal medya üzerinden, Müvekkilim Sedef Kabaş Vatan caddesindeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde. Ben de şimdi yanına geçiyorum” şeklinde paylaşım yaptı. 

AVUKATINDAN YENİ AÇIKLAMA
Poyraz, sosyal medya hesabından yeni bir paylaşım yaparak "Emniyette Sedef Kabaş'ın ifadesi alınmaya başlandı. Öğleden sonra Çağlayan'daki İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na çıkacağız" dedi.


ADLİYEYE SEVK EDİLDİ
Gece yarısı "Cumhurbaşkanına hakaretten" gözaltına alınan Sedef Kabaş, adliyeye sevk edildi.

TUTUKLAMA İSTEMİYLE SEVK EDİLDİ
Sedef Kabaş, savcılıktaki ifadesinin ardında ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret' suçundan tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.

TUTUKLANDI
Sedef Kabaş, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

RTÜK BAŞKANININ AÇIKLAMASI
Ebubekir Şahin “Sedef Kabaş’ın Sayın Cumhurbaşkanımızı hedef alan kabul edilmesi asla mümkün olmayan sözlerine ilişkin inceleme kararı alınmıştır. Konu ilk Üst Kurul toplantısında Kurul gündemine getirilecektir” açıklamasını yaptı. 

AKP'Lİ İSİMLERDEN 'SEDEF KABAŞ' AÇIKLAMASI
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Kabaş'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'na yönelik sözlerine ilişkin açıklama yaptı. Altun, şu ifadeleri kullandı:

"Siyasetin de muhalefetin de gazeteciliğin de bir ahlakı vardır. Bu ahlakı bu ülkeye çok görenler, kendilerine saygıları olmayan zavallılardır. Bir sözde gazeteci, nefret saçmak dışında bir hedefi olmayan bir televizyon kanalında arsızca sayın Cumhurbaşkanımıza hakaret ediyor. Bu arsızlığı, bu ahlaksızlığı en sert şekilde kınıyorum. Bu yapılan, sadece ahlaksızlık da değildir, siyaset, muhalefet ve gazetecilik adına aynı zamanda sorumsuzluktur. Zira Nurettin Topçu’nun dediği gibi 'ahlak meselesinin merkezine sorumluluk kavramını' koymak gerekir. Bu ahlaksızlık ve sorumsuzluk karşısında demokrasi ve hakkaniyet namına sesimizi yükseltmeliyiz."

ADALET BAKANI: "LANETLİYORUM"
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de Kabaş'a tepki gösterdi. Bakan Gül, yaptığı açıklamada "Milletimizin oylarıyla seçilmiş Cumhurbaşkanımızı hedef alan edepten nasipsiz, çirkin sözleri lanetliyorum. Haset ve nefretten doğan bu hadsiz ve hukuksuz ifadeler, milletin vicdanında ve adalet önünde hak ettiği karşılığı bulacaktır." ifadelerini kullandı.

AKP SÖZCÜSÜ: "AŞAĞILIK DAVRANIŞ"
AKP Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Sedef Kabaş'ın sözlerine tepki gösterdi. Çelik, şu ifadelere yer verdi:

"Gazeteci sıfatı taşıyan Sedef Kabaş’ın bir televizyon kanalında Cumhurbaşkanlığı makamını aşağılık sözlerle hedef alması muhalefet değil ahlaksızlık ve pespayeliktir. Bu ahlaksızlığı lanetliyoruz. Milletin oylarıyla seçilmiş seçilmiş Cumhurbaşkanımıza, Devletimizin başına bu çirkin üslupla hitap millete ve milli iradeye hakarettir. Bu ahlaksızlığı mahkum ediyoruz. Bu aşağılık davranışla hukuki ve siyasi olarak en güçlü şekilde mücadele edeceğiz."
 

sedef kabaş erdoğan cumhurbaşkanına hakaret sedef kabaş tutuklandı mı