Seçimde ilkler yaşandı: 2 kentten kadın milletvekili çıktı, CHP Rize ve Diyarbakır yıllar sonra vekillik aldı

TAKİP ET

Kesin olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kaldı. Milletvekili seçimlerinde ise birçok ilk yaşandı.

Türkiye, 14 Mayıs Pazar günü sandık başına gitti ve tarihi seçimlerde oy kullandı. Kritik seçimlerde birçok ilk yaşandı.

Nevşehir'den çıkan 3 milletvekilinden ikisi AKP, biri de MHP'den olmak üzere, tüm vekiller Cumhur İttifakı'na aitti.

2 KENTTE İLK KEZ KADIN VEKİL ÇIKTI

Karar gazetesinde yer alan habere göre, MHP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Kılıç, MHP'nin birinci sıra adayı olarak seçimlere katıldı. Kesin olmayan sonuçlara göre, oyların %20,5'ini alan Kılıç, kentin ilk kadın milletvekili oldu.

Giresun da tarihinde ilk defa bir kadın milletvekili çıkaran bir diğer şehir oldu. CHP'nin birinci sıra adayı Elvan Işık Gezmiş, %20 oy alarak milletvekili seçildi.

CHP RİZE VE DİYARBAKIR'DA YILLAR SONRA VEKİLLİK ALDI

CHP, 43 yıl aradan sonra Rize'den bir milletvekili çıkardı. İnşaat mühendisi Tahsin Ocaklı, oyların %21,4'ünü alarak meclise gidecek.

Erzincan'da ise bir sürpriz yaşandı. CHP'nin adayı olan Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, %36,2 oy alarak milletvekili seçildi. Kentte bir milletvekili de AK Parti'den çıktı.

Diyarbakır ve Kars'ta ise uzun bir aradan sonra ilk defa milletvekilleri seçildi. 2018'de İstanbul'dan seçilen Diyarbakırlı milletvekili Sezgin Tanrıkulu bu kez memleketinden milletvekili oldu. Ayrıca, CHP 21 yıl sonra Kars'tan bir milletvekili çıkardı. İnan Akgün Alp, CHP Kars 1. sıradan seçilerek milletvekili oldu.

Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kars'ta yaklaşık %55 oy aldığı bir ortamda, CHP 21 yıl sonra tekrar bir milletvekili çıkarmış oldu.

sandık seçim oy