Seçim öncesi otomobilde talep yüzde 100 arttı

TAKİP ET

İkinci el ve sıfır araçlarda fiyat artışının ardı arkası kesilmiyor. Sıfır araç bulmak neredeyse imkansız hale gelirken ikinci elde de talep artışı yüzde 100'ün üzerinde.

Otomobil pazarı, son iki yıldır istikrarlı bir şekilde yoluna giremedi. Pandeminin etkilerine ek olarak, hammadde, parça ve taşımacılık krizleriyle birlikte mobilite ihtiyacındaki artışa cevap vermek konusunda da zorluklar yaşandı. Ekonomideki gelişmelerin etkisiyle birlikte sektör hala talebi karşılamaktan oldukça uzak görünüyor.

FİYAT ARTIŞININ ARDI ARKASI KESİLMİYOR

Yüksek enflasyon ve kredi bulunurluğu sorunları, sıfır kilometre otomobil fiyatlarının sürekli olarak yükselmesine ve buna bağlı olarak ikinci el otomobil fiyatlarının aşırı derecede artmasına neden oldu; bu da tüketicilerin aylardır karşılaştığı en büyük sorunlardan biri haline geldi. Seçim öncesi artan talep, seçimin ikinci turu öncesinde ise zirveye ulaştı. Tüketiciler, seçim sonrasında döviz kurlarının hızla yükselmesi endişesiyle bir an önce otomobil satın alarak birikimlerini korumak istiyor.

Sıfır kilometre otomobillerde bazı marka ve modeller için teslimat süreleri Temmuz ayına ve sonrasına uzamış durumda. Hatta bazı modellerde artık teslimat süresi bile yazılmıyor, çünkü 2023 için planlanan tüm araçlar tükenmiş durumda. Kurumsal ikinci el otomobil firmaları da ikinci el talebinin zirve yaptığını bildiriyor. İkinci el pazarının büyük bir kısmı hala galeriler ve sahibinden satışlarıyla gerçekleşiyor. Bu pazarla ilgili bilgiler genellikle ekspertiz firmaları tarafından sağlanıyor.

TALEP YÜZDE 100'ÜN ÜZERİNDE ARTTI

Cumhuriyet'te yer alan habere göre Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre, seçimin ilk turu öncesindeki bir haftada ikinci el otomobil talebinin yüzde 100’ün üzerinde arttığını söyledi.

Emre, “Seçim sonrasında araç fiyatlarının yükseleceği öngörüsü tüketicinin genelinde hâkim olduğundan şu an panik alım-satımlar üst seviyede. Aracı olanlar farklı bir araç almak için acil satıyor, aracı olmayanlar fiyat artışı endişesiyle araç satın alıyor. Şu an talep olağanüstü artmış durumda” ifadelerini kullandı. 

Sıfır araç tarafında ise çoğu markanın tedariki seçim sonrasına bıraktığı bilgisini aldıklarını aktaran Emre şunları söyledi:

“Araç bulunurluğu sıfır tarafında halen bir sorun teşkil ettiği ve daha ulaşılabilir olduğu için ikinci el araçlar gözde durumda; yatırım amacıyla alım-satım yapanlar çoğunlukta ancak otomobile ihtiyacınız varsa mutlaka bugünlerde satın alın. Bu talep fiyat artışını da tetikleyecek.” 

araba otomobil ikinci el