Savcılık harekete geçti: Bildiri yayınlayan 103 emekli amiralin ifadeleri alınmaya başlandı

TAKİP ET

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Montrö Sözleşmesi'nin tartışmaya açılmasını ve tarikat evine giden sarıklı amiral hakkında bildiri yayınlayan amirallere ilişkin soruşturmanın tamamladığını açıkladı. Başsavcılık, amirallerin ifadelerinin alınmaya başladığını duyurdu.

104 emekli amiral, Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne ilişkin sözleri sonrası başlayan tartışmalar ve Deniz Kuvvetleri'nde aktif görevdeki bir tuğamiralin "sarıklı ve cübbeli" fotoğraflarının ortaya çıkmasının ardından ortak bir bildiri yayımlanmıştı.

Montrö Bildirisi'ne imza atan Tümamiral Orhun Özdemir hayatını kaybetti


Bu bildiri sonrası Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma başlatmıştı. Başlatılan soruşturma kapsamında yeni gelişme yaşandı. Savcılık soruşturmayı tamamladığını ve amirallerin ifadelerinin alınmaya başladığını duyurdu.

Yapılan açıklama şöyle:
"Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız Terör Suçları Soruşturma Bürosunca; 03.04.2021 tarihinde yazılı ve görsel basında ‘103 amiralden Montrö bildirisi’ başlığı altında yayınlanan bildiriyi imzalayanlar ile varsa irtibatlı oldukları kişilerin tespiti amacıyla başlatılan soruşturma kapsamında;

05.04.2021 ve 16.04.2021 tarihlerinde verilen arama ve el koyma kararlarına istinaden ele geçirilen dijital materyallerin incelenmesi, bugüne kadar alınan şüpheli ifadeleri, HTS analizleri ile sonucu elde edilen deliler çerçevesinde bildirinin yayınlandığı haliyle altında imzaları olan şüphelilerin, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 316/1 maddesi kapsamında "Devletin Güvenliğine ve Anayasal Düzene Karşı Suç İşlemek için Anlaşma” suçundan ifadelerinin alınması amacıyla Ankara İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğüne talimat yazılmış, 27.05.2021 tarihinden itibaren şüphelilerin ifadelerinin alınmasına başlanmıştır.

Soruşturmaya çok yönlü olarak devam edilmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

amiral bildiri montrö tuğamiral takke sarık