Samanyolu'nda yer alan kara delik ilk kez görüntülendi, Türk bilim insanı paylaştı

TAKİP ET

Avrupa Güney Gözlemevi, galaksimizin merkezindeki devasa kara deliğin fotoğrafını ilk kez paylaştı. Samanyolu'nda yer alan kara delik, Güneş'in kütlesinin dört milyon katı kütleye sahip.

Galaksimizin merkezindeki kara deliğin görüntüsü ilk kez paylaşıldı. Görüntüyü dünyaya Türk bilim insanı Feryal Özel paylaştı.

Bilim insanları, bizim galaksimiz de dahil olmak üzere neredeyse tüm galaksilerin merkezinde, dev kara deliklerin bulunduğuna inanıyor ve bu da onların görüntülerini elde etmeyi son derece zorlaştırıyor.

Ancak Perşembe günü, galaksimiz Samanyolu'nun merkezindeki süperkütleli kara delik Sagittarius A*'nın ilk görüntüsü yayımlandı. Görüntüyü Arizona Üniversitesi'nden Türk bilim insanı Feryal Özel paylaştı. Özel, yeni görüntüyü paylaşırken kara deliği "galaksinin merkezindeki nazik dev" olarak adlandırdı.

KARA DELİK NEDİR?
Çekim alanı her türlü maddesel oluşumun ve ışınımın kaçmasına izin veremeyecek derecede güçlü olan kara deliklerin bazıları Güneş’in kütlesinin milyarlarca katı büyüklüğündedir. Galaksi merkezlerinde bulunan bu canavarların nasıl oluştuğu bilinmiyor. Ancak galaksinin evrimini etkilediği düşünülüyor.

 

kara delik samanyolu galaksi feryal özel