Saçlarınız mı dökülüyor? Bu şampuanlardan uzak durun

TAKİP ET

Saçların dökülmesi herkesin moralini gerçekten bozar. Belki de en büyük suçlu rastgele kullandığımız şampuanlardır. Saçlarınız döküldüğünü düşünüyorsanız bu şampuanlardan uzak durun...

Saçlarınız dökülmeye başladığında ilk gözünüze çarpacak olan şampuanınız olabilir. Belki de öyledir. Şampuanınız kabağı açıldıktan sonra oksijenle temas eder ve bu da onun raf ömrünün kısalmasına neden olabilir.

Şampuanlar stabilitesine ve kullanıma yardımcı olan çeşitli kimyasallar dahil olmak üzere 30'a kadar farklı bileşene sahip olabilir. Şampuanınız da bulunabilecek bazı kimyasal maddeler şunlardır:

ŞAMPUANLARDA BULUNAN KİMYASAL MADDELER

1. Sülfatlar: Sülfatlar, temiz saçla ilişkilendirdiğimiz o lüks köpüğü yaratmak için birçok şampuanda yaygın olarak bulunan yüzey aktif maddelerdir. Kiri ve yağı çıkarmada etkili olsalar da sülfatlar saç derisindeki doğal yağları da sıyırarak saçları kuru ve kırılgan hale getirebilir. Zamanla bu, saç gövdesini zayıflatabilir ve saç dökülmesine katkıda bulunabilir. Sert kimyasallar olmadan temizleyen sülfatsız şampuanları arayın.

2. Parabenler: Parabenler, şampuan gibi kişisel bakım ürünlerinin raf ömrünü uzatmak için kullanılan sentetik koruyuculardır. Araştırmalar parabenlerin hormonal dengeyi bozarak saç dökülmesine yol açabileceğini göstermiştir. Alternatif koruyucu maddeler kullanan veya "doğal" veya "organik" olarak etiketlenen paraben içermeyen şampuanları tercih etmek en iyisidir.

3. Formaldehit: DMDM hidantoin ve Diazolidinil üre gibi formaldehit salgılayan koruyucular bazen bakteri üremesini önlemek için şampuanlara eklenir. Bu kimyasallar suyla temas ettiğinde formaldehit açığa çıkarabilir ve formaldehit marufiyeti saçın incelmesi ve saç derisinin tahriş olmasıyla ilişkilendirilmiştir. Formaldehit salgılayan maddeler içermeyen şampuanları seçin.

4. Silikonlar: Silikonlar şampuanlarda saça ipeksi, pürüzsüz bir doku sağlamak için sıklıkla kullanılır. Saçınızın geçici olarak sağlıklı ve parlak görünmesini sağlarken, aynı zamanda saç derisinde birikerek saç foliküllerini tıkayabilir ve sağlıklı saç büyümesini engelleyebilirler. Saç derinizin temiz kalmasını ve saçlarınızın özgürce uzamasını sağlamak için silikon içermeyen şampuanları tercih edin.

5. Kokular: Şampuanlardaki kokular zararsız görünebilir ancak birçok sentetik koku, saç derisini tahriş edebilecek ve saçları zayıflatabilecek kimyasallar içerir. Hatta bazı kişilerde bu kokulara karşı alerjik reaksiyonlar gelişebilir ve bu da saç dökülmesine neden olabilir. Saç derisi tahrişi ve saç dökülmesi riskini en aza indirmek için kokusuz veya doğal kokulu şampuanlar kullanmayı düşünün.

Uzmanların yürüttüğü araştırmalarda, bazı keratin saç ve yumuşatma ürünlerini birçok kişi kullandıktan sonra saç dökülmesi ve saç derisinin tahriş olduğunu bildirmiş, olası saç dökülmesi ve kafa derisi tahrişi nedeniyle DMDM hidantoin içeren ürünlere karşı toplu davalar açılmasına rağmen dünya üzerinde bu ürünler yasaklanmadı.

Kaynak: timesofindia, goodrx, aykiri.com.tr

Günde bir tane yemeyi ihmal etmeyin! Faydalarına inanamayacaksınız

sağlık saç saç dökülmesi