S&P'den banka uyarısı: Türkiye en riskli iki ülkeden biri

TAKİP ET

ABD merkezli kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye ve Tunus'un da aralarında bulunduğu gelişmekte olan beş ülkenin bankacılık sistemlerinin dış finansman riskleri nedeniyle kırılgan olduğunu öne sürdü.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), dış finansman maliyetlerindeki artışın etkisiyle baskı altında olan gelişen ülkelerin bankacılık sektörlerine yönelik bir analiz yayımladı.

S&P'nin raporunda, küresel likiditedeki değişimlere karşı bankacılık sistemlerinin potansiyel olarak kırılgan olduğu düşünülen beş ülke arasında Tunus ve Türkiye'nin en riskli iki ülke olarak sıralandığı belirtildi.

Raporda, dünya genelinde faiz oranlarındaki artışın dış borçlar nedeniyle bankalar için doğrudan riskler yarattığı ve ayrıca dış borcu olan şirketlerin ve kamunun bankalar için dolaylı riskler oluşturduğu vurgulandı.

Raporda yer alan "Türkiye kırılgan" başlıklı bölümde, S&P analistlerinin baz senaryoda beklentinin, "Hükümetin ödemeler dengesi risklerini kontrol altında tutabildiği sürece, yenileme oranlarında ılımlı bir düşüş olsa da, Türk bankalarının dış finansmana erişimini sürdüreceği" yönünde olduğu ifade edildi.

Analistler, 2022 sonu itibarıyla Türk bankalarının tahmini olarak 144,2 milyar dolarlık "yüksek" dış borcu bulunduğunu belirtti ve bu yüksek dış borç nedeniyle Türk bankalarının, özellikle olumsuz piyasa algısına, artan riskten kaçınmaya, küresel likiditedeki düşüşlere ve yüksek finansman maliyetlerine karşı savunmasız olduğu vurgulandı.

S&P, Türkiye'de konut fiyatlarında yaşanan artışın, varlık kalitesi risklerine karşı bankalara yardımcı olduğunu belirtirken, 2022'de yüzde 2,8 olan kredi zararlarının 2023'te yüzde 3,2'ye, 2022 sonundaki yüzde 2,2 olan takipteki kredi oranının da 2023'te yüzde 4-5 aralığında artabileceğini öngördü.

S-P banka ekonomi