Rusya Ukrayna savaşında dakika dakika neler yaşanıyor, saldırılarda son durum! Rus askeri konvoyunun uzunluğu şok etti

TAKİP ET

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 6. gününe girildi. Ukrayna lideri Zelenski, dün yapılan müzakerelerden sonuç çıkmadığını açıkladı. İkinci görüşmenin tarihi belli oldu. Bugün sabah saatlerinde ise Harkov'da belediye binası füzeyle vuruldu. O anlar saniye saniye kaydedildi. İşte dakika dakika Ukrayna-Rusya savaşında yaşananlar...

Rusya-Ukrayna savaşında 6. güne girildi. Ukrayna'nın direnişi sürerken Rusya sivilleri hedef almaya devam ediyor. ABD merkezli Maxar Technologies şirketi, ellerindeki uydu görüntülerini paylaşarak Rusya'nın Kiev'e ilerleyen askeri konvoyunun uzunluğunun, 64 km fazla olduğunu açıkladı.

ABD ve batılı ülkelerden Ukrayna'ya gelen askeri yardımlar ise artıyor. ABD mali yardımı arttırırken Hollanda ve Almanya gibi AB ülkeleri de Ukrayna'ya uçaksavar ve tanksavar füzeleriyle askeri mühimmat yolluyor.

İşte Rus işgalinin 6. gününde dakika dakika yaşananlar:
16.50: Ukrayna basını, ikinci barış görüşmesinin yarın olacağını duyurdu. Tass haber ajansı, Rusya ile Ukrayna’nın ikinci barış görüşmesinin 2 Mart’ta (yarın) yapılacağı belirtildi.

16.30: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, "Dünyanın de-putinizasyonu gerçekleşiyor, Anti-Putin koalisyonu Putin'e darbe üstüne darbe indiriyor. Rusya üzerindeki baskı, Rusya saldırılarını kesene kadar devam etmeli. Kiev, Rusya ile çözüm bulmak için görüşmelere hazır, ancak Rusya'nın ültimatomlarını dinlemeyecek" ifadelerini kullandı.

16.00: Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Rusya'nın Kiev'deki Ukrayna Güvenlik Servisi'ne saldıracağını açıkladı. Şoygu, saldırının amacına yönelik "Rusya'ya karşı bilgi saldırısından kaçınmak için" ifadelerini kullandı.

15.58: Ukrayna Dışileri Bakanı Kuleba, Çinli mevkidaşı ile görüşmesinde Pekin'den, Moskova ile olan ilişkilerini Rusya'nın askeri saldırısını önlemek için kullanmasını istedi.

15.49: Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Oleksiy Arestoviç, ülkenin güneyinde Herson'da çatışmanın hala sürdüğünü kaydetti. Arestoviç ayrıca, toprakların bölünmesini ve Rus birliklerinin ülkede bulunmasını kabul etmeyeceklerini bildirdi.

15.35: Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Ukrayna'nın Azak Denizi'ne erişimi kalmadı" denildi.

14.00: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, askeri üste açıklamalarda bulundu. 

Stoltenberg, "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı kesinlikle kabul edilemez" derken, "NATO, Rusya ile çatışma istemiyor, Rusya savaşı derhal durdurmalı" şeklinde konuştu.  NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Ukrayna'da çatışmanın tarafı olmayacaklarını, asker göndermeyeceklerini ve Ukrayna hava sahasında uçaklarını uçurmayacaklarını söyledi.

13.40: Kremlin'den Ukrayna ile yürütülen müzakareler hakkında açıklama geldi. Kremlin, "Arabulucuya ihtiyaç yok. Görüşmeler doğrudan oluyor. Sürecin akıbetiyle ilgili konuşmak için henüz erken. Zelenski'yi Ukrayna'nın meşru devlet başkanı olarak görüyoruz" açıklamasında bulundu.

13.30: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Ukrayna'nın Gürcistan ve Kırgızistan büyükelçilerini geri çağırdığını bildirdi.

13.03: Macaristan Dışişleri Bakanı Péter Szijjártó, Ukrayna'nın Avrupa Birliği üyelik başvurusunu destekleyeceğini açıkladı.

12.50: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'nın Ukrayna'da nükleer silahların görünmesini önlemek için olası tüm tedbirleri aldığını söyledi.

12.50: Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov "Stratejik istikrar için ABD ile çalışmaya hazırız" dedi ve ABD'nin Avrupa'dan nükleer silahları çekmesinin zamanı geldi" diye ekledi.

Rusya Savunma Bakanı ise hedeflerini gerçekleştirene kadar Ukrayna'daki operasyonlara devam edeceklerini açıkladı.

12.35: 2022 Dünya Voleybol Şampiyonası'nın ev sahipliği, Rusya'dan alındı.

12.20: Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı, gece saatlerinde 5 Rus savaş uçağı düşürdüklerini söylerken, “Rus güçler Kiev ve Harkov'u kuşatma altına almaya çalışıyor” diye konuştu.

12.17: Münih Filarmoni Orkestrası'nın Rus şefi Valeriy Gergiyev, Ukrayna harekatını kınamadığı gerekçesiyle görevden alındı.

12.15: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, silahsızlanma konferansında Rusya'nın şehirleri bombardımana uğratmak, çok sayıda sivili öldürmek ve yaralamak gibi savaş suçları işlediğini söyledi.

Kuleba, küresel güvenliğin geleceğinin, şu anda Ukrayna'da belirleniyor olduğunu söyleyerek, Rusya'nın ihlalleri cezasız kalırsa hiçbir ülkenin güvende hissedemeyeceğini belirtti. 

12.01: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski: "Rus füzeleri, uçakları ve helikopterleri için gökyüzünün tamamen kapatılması gerek. 5 günde Ukrayna’ya 56 füze saldırısı yapıldı, 113 seyir füzesi fırlatıldı."

11.56: Donetsk ayrılıkçı lideri Denis Puşilin, Ukrayna'nın Mariupol limanını bugün ele almak istediğini söyledi.

11.19: YouTube, Avrupa'da RT ve Sputnik ile bağlantılı tüm kanalları engelleme kararı aldı.

11.14: Belta devlet haber ajansının aktardığına göre, Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko, Belarus'un, Rusya'nın Ukrayna'daki operasyonuna katılma planı olmadığını söyledi.

11.00: Ukrayna 5 bin 710 Rus askerinin öldürüldüğünü açıkladı. Ukrayna, 29 uçak, 29 helikopter ve 198 tankın vurulduğunu belirtti.

10.48: Kanada, Rusya'dan ham petrol ithalatını yasakladığını açıkladı. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ülkesinin Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Rusya'dan petrol ithalatını yasakladığını duyurdu.

10.32: Putin’in tekvandodaki onursal siyah kuşağı geri alındı.

10.00: Rusya'nın, Ukrayna'ya yönelik başlattığı işgal harekatında, önemli bir gelişme daha yaşandı. ABD merkezli Maxar Technologies şirketi, ellerindeki yeni uydu görüntülerine göre Ukrayna'ya savaş açan Rusya'nın askeri konvoyunun uzunluğunun, 40 milden (64 km) fazla olduğunu açıkladı.

09.50: Güvenlik kameraları tarafından Rusya'nın Harkov'daki bölge yönetim binasının vurduğu anlar kaydedildi.

09.40: Rusya, İsviçre'nin yolcu uçaklarına kısıtlama getirdi.

09.35: Polonya İçişleri Bakanı Yardımcısı, Rus saldırısı başladığından beri Ukrayna'dan yaklaşık 350 bin mültecinin Polonya'ya sığındığını söyledi.

08.51: Rus ordusu Ukrayna şehri Kherson'a ulaştı. Belediye başkanı Igor Kolykhayev 'Rus ordusu Kherson'un girişlerine kontrol noktaları kuruyor' dedi.

08.40: Güney Kore, Ukrayna'ya 10 milyon dolarlık (137 milyon 300 bin Türk lirası) yardım sözü verdi.  Seul Dışişleri Bakanlığı, Güney Kore'nin Rusya Ukrayna savaşı devam ederken Ukrayna'ya 10 milyon dolar insani yardım sağlayacağını söyledi.

08.35: Askeri üsse yapılan saldırıda 70'ten fazla Ukraynalı asker öldü. Ukrayna'daki merkezi bölgenin Telegram'a verdiği bilgide, Rus topçularının Kharkiv ile Kiev arasında bir şehir olan Okhtyrka'daki bir askeri üssü vurduğu söylenirken tahmini 70'den fazla askerin de hayatını kaybettiği aktarıldı.

08.28: Kuzey Kore, Ukrayna savaşı için ABD'yi "hegemonya politikası" ile suçladı.  Kuzey Kore, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü tarafından günü yayınlanan açıklamada, Ukrayna krizinden "ABD ve Batı'nın hegemonya politikasını" sorumlu tuttu.

06:12: Ukrayna, Rusya’dan alınmış SIM kartların Ukrayna’daki telefon operatörleri üzerinden bağlantı kurmasına son verildiğini açıkladı. Ukraynalı yetkililer, “Cep telefonlarını kullanamayan işgalci güçlerin sıklıkla sivillerin telefonuna el koyarak arama yapmaya çalıştığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

06:05: Ukrayna'nın dijital dönüşümden sorumlu bakanı Elon Musk'ın kurucusu olduğu Space X şirketinin Starlink uydu internet servisini kullanmak için gereken ekipmanın Ukrayna'ya ulaştığını açıkladı.

Ukraynalı yetkili Mykhalio Fedorov Twitter hesabından yaptığı açıklamada Elon Musk'a teşekkür etti, kamyonun arkasında yüklü kutuların fotoğrafını paylaştı. Elon Musk da Rica ederiz mesajıyla yanıt verdi.

03.56: Afrika Birliği (AfB), Ukrayna'dan kaçmak isteyen Afrikalılara sınırların açılması çağrısı yaptı.

03.22: ABD'li teknoloji şirketlerinden Microsoft, Russia Today (RT) ve Sputnik'i yasaklayacağını duyurdu.

02.54: Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Kanada'nın Ukrayna'ya tanksavar silahları tedarik edeceğini belirtti.

02.12: Rus kullanıcılar artık banka kartlarıyla Netflix ve Spotify abonelikleri için ödeme yapamayacak.

01.26: Ukrayna Lideri Zelenskiy: Rusya ile müzakerede istediğimiz sonucu alamadık.

00.42: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Belarus’taki müzakere görüşmeleri ele alındı.

rusya ukrayna askeri konvoy işgal savaş türkiye montrö abd amerika avrupa putin zelenski