Rusya: "Nurcular örgütüne ait bir hücre ağı tespit ettik, çökerttik"

TAKİP ET

Rusya'dan Nur Cemaati'nin faaliyetlerine ilişkin kritik bir açıklamada geldi. Rusya İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada "Moskova Bölgesi'nde yasaklı uluslararası aşırılık yanlısı Nurcular örgütüne ait gizli hücre ağının yönetim merkezinin faaliyetleri durduruldu" ifadeleri kullanıldı.

Rusya, 2002 yılında Türk Cumhuriyetlerin'deki Gülen grubu faaliyetlerinin darbelere karıştığı ve içişlerini karıştırdığını saptarak, CIA bağlantısı üzerine bir dizi operasyon gerçekleştirmişti. Gülen grubunun tüm faaliyetleri yasaklanmıştı. Ancak sonradan Gülen grubu, Türkiye'nin de talebiyle bir dizi okullarını yeniden kazanmıştı.

Rusya'dan yine çarpıcı bir hamle geldi. Türkiye'de Nur Cemaati olarak bilinen İhlas grubu merkezli yapıya operasyon düzenlendi.

Sputnik'in Rusya İçişleri Bakanlığı'na dayandırdığı haberine göre, Bakanlığın basın servisinden yapılan açıklamada "Moskova Bölgesi'nde yasaklı uluslararası aşırılık yanlısı Nurcular örgütüne ait gizli hücre ağının yönetim merkezinin faaliyetleri durduruldu" ifadeleri kullanıldı.

NURCULAR, RADİKAL İDEOLOJİYİ TEŞVİK ETMEK İÇİN SİSTEM KURUYOR
Bakanlık, örgüt üyelerinin Rusya'da radikal ideolojilerini teşvik etmek için çok kademeli bir sistem kurmaya çalıştığını vurguladı.

Örgüt üyelerinin öncelikle Moskova'da öğrenim gören gençler arasından eleman kazanmaya çalıştığını belirten bakanlık, daha sonra bunlar arasından seçilen bazı kişilerin başka bir ülkedeki dini merkezlerde eğitime gönderildiğini kaydetti.

250'DEN FAZLA HÜCRE TOPLANTISI 
Örgüt üyelerinin Nurcular'ın ideolojik esaslarının öğretilmesi için 250'den fazla hücre toplantısı yaptığının altını çizen bakanlık, üyelerin yaşadığı ve toplantı yaptığı yerlere polis ve Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından yapılan aramalarda silah, mühimmat ve dini kitaplar ele geçirildiğini belirtti.

Bu arada Rusya Soruşturma Komitesi yetkilisi Yuliya İvanova, şimdiye dek 3 organizatör ile 3 üyenin yakalandığını ve yakında bu kişiler aşırılık yanlısı örgüte katılımın organizasyonuyla ilişkili olarak soruşturma başlatılacağını söyledi.

2008'DE YASAKLANMIŞTI
Rusya, 2008 yılında Nurcular örgütünü aşırılık yanlısı kabul etmiş ve faaliyetlerini yasaklamıştı.

rusya nur cemaati nurcular nur grubu moskova