Rusya'nın işgalinde 3. gün: Ukrayna'da son durum! Zelenski'den sokakta yeni video geldi

TAKİP ET

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısında 3. güne girildi. Avrupa ve ABD, Rusya'ya yönelik yaptırım kararı alırken, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski "Silah bırakmayacağız" dedi. Rusya'nın Kiev'e saldırıları sürüyor, halk sığınaklara indi. Peki bölgede son durum ne? İşte Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde son durum...

Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı bölgeleri resmen tanıyan Rusya, ülkeyi işgale başladı. Diplomasiyi rafa kaldıran Rusya'nın, Ukrayna'yı işgalinde 3. güne girildi. Bölgede sıcak gelişmeler yaşanıyor...

İşte işgalin 3. gününde yaşananlar:
11.43: Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen ile telefonda görüştü.  Volodymyr Zelenskyy, AB'nin Ukrayna'ya yardımını görüştüklerini ve destek almayı umduklarını söyledi.

11.34: Rusya savunma bakanlığı cumartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki hedeflere bir gecede seyir füzesi saldırıları başlattığını söyledi. Ancak bir füze veya roket ateşi tarafından vurulan Kiev yakınlarındaki bir binanın videolarının ortaya çıkması nedeniyle yalnızca askeri altyapıyı hedef aldıklarını iddia etti.

11.02: Ukrayna dışişleri bakanı Dmytro Kuleba, Rusya'nın ham petrol alımlarına yönelik ambargolar da dahil olmak üzere Rusya'nın tam izolasyonu için çağrıda bulundu. Dmytro Kuleba, Twitter'da "Dünyadan talep ediyorum: Rusya'yı tamamen tecrit edin, büyükelçileri sınır dışı edin, petrol ambargosu, ekonomisini mahvedin" dedi.

10.52: Kiev Belediye başkanı Vitaliy Kliçko, Kiev'de 25 çocuktan 2'sinin Ruslar tarafından öldürüldüğünü iddia etti. Kiev'de bir gecede çıkan şiddetli çatışmalarda ikisi çocuk 35 kişi öldü.

10.38: Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanı, Kiev'de vurulan konut binalarında kimsenin yaralanmadığını aktardı.

10.35: Kiev'de sabah saat 06.00'da çıkan çatışmalarda aralarında çocukların da bulunduğu 35 kişi yaralandı.

09.18:  Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Twitter'da "Diplomatik cephede yeni bir gün, Emmanuel Macron ile bir görüşmeyle başladı. Ortaklarımızdan silah ve teçhizat Ukrayna yolunda. Savaş karşıtı koalisyon çalışıyor!" şeklinde paylaşımda bulundu.

9.24:  Rusya Savunma Bakanlığı'ndan Ukrayna işgaline ilişkin açıklama geldi: "Ukrayna'nın askeri altyapısının 821 tesisi vuruldu. Bunlar arasında vurulan 14 askeri havaalanı, 19 komuta merkezi ve iletişim merkezi, 24 adet S-300 ve Osa uçaksavar füze sistemi, 48 radar istasyonu var. Düşürülen: 7 savaş uçağı, 7 helikopter, 9 insansız hava aracı var. 87 tank ve diğer zırhlı muharebe araçları, 28 çoklu roketatar, 118 adet özel askeri araç imha edildi. Rus Donanması güçleri, Ukrayna deniz kuvvetlerine ait 8 askeri botu imha etti. Rus askerleri Melitopol kentini ele geçirdi."

9.10: Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi: 3500'den fazla Rus askeri öldürüldü, 200 asker esir alındı.

9.00: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Kiev sokaklarından yeni bir video yayınladı. Zelenski, "Ben buradayım. Silahlarımızı bırakmayacağız. Devletimize sahip çıkacağız" dedi.

08.50: Ukrayna Büyükelçiliği, "Kiev sokaklarında aktif çatışmalar yaşanıyor. Düşman her yerde cevabını alıyor ve kayıplara uğurluyor" açıklamasında bulundu. 

07:15: ABD'nin Ukrayna Büyükelçiliği, ülkedeki ABD'lilere en yakın sığınakları bulmaları yönünde uyardı

ABD'nin Ukrayna Büyükelçiliği sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Ukrayna'da "koşulların bir anda kötüleşebileceği" konusunda uyarıda bulunarak, ülkedeki ABD vatandaşlarına en yakın sığınakları bulmaları yönünde çağrıda bulundu. Büyükelçilik yaptığı açıklamada, "Ukrayna genelinde güvenlik durumu son derece değişken olmaya devam ediyor ve koşullar bir anda kötüleşebilir. ABD vatandaşları uyanık kalmalı ve en yakın sığınağın veya korunaklı alanının yerini bilmelidir" dedi.

07.09: Ukrayna haber ajansı Interfax’ın aktardığına göre, yetkililer yaptıkları yazılı bir açıklama ile başkent Kiev sokaklarında çatışmaların başladığını duyurdu.

06:17: S&P, Rusya ve Ukrayna'nın kredi notunu düşürdü
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Rusya'nın döviz cinsinden kredi notunu "BBB-"den "BB+"ya ve yerel para cinsinden kredi notunu da "BBB"den "BBB-"ye düşürdü. S&P, Ukrayna'nın da uzun vadeli döviz ve yerel para cinsinden kredi notunun "B"den "B-"ye düşürüldüğünü açıkladı.

Ayrıca bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings de Ukrayna'nın uzun vadeli yabancı para ihraççı temerrüt notunu "B"den "CCC"ye düşürdüğünü duyurdu.

05.39: Beyaz Saray, 6.4 milyar dolarlık Ukrayna yardımı için Kongre'ye başvurdu.

05:00: New York'taki BM Genel Merkezi'nde Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının kınanması teklifiyle toplanan Güvenlik Konseyi'nde, Rus Büyükelçinin veto hakkını kullanmasına sinirlenen Kislitsa, "Ülkeme karşı yürütülen bu savaş, binlerce Rus askerinin cesetleri Rusya'daki annelerine gönderilmeden sona ermeyecek" ifadesini kullandı.

03.40: Rusya, BM Güvenlik Konseyinde ABD ve Arnavutluk'un getirdiği 'Rusya’nın Ukrayna'ya saldırısını kınayan' karar tasarısını veto etti.

03.10: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, "Kaderimiz bu gece belli olacak. Kiev'in düşmemesi gerekiyor. Rusya, direncimizi kırmak için tüm gücüye saldıracak. Hayatta kalacağız" dedi

03.25: Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Nebenzya'dan ABD'ye: Bize işgaller hakkında ahlak dersi vermeyin

02.45: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin Basın Sözcüsü Sergiy Nikiforov, ülkesinin Rusya'nın müzakere teklifini reddettiği iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, iki ülkenin görüşmelerin yeri ve zamanı konusunda istişarelere devam ettiğini bildirdi.

02.15: Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus hava indirme birliklerini taşıyan bir uçağın vurulduğunu duyurdu.

01.46: Rusya, BM Güvenlik Konseyinde ABD ve Arnavutluk'un getirdiği "Rusya’nın Ukrayna'ya saldırısını" kınayan karar tasarısını veto etti.

01.40: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, sosyal medya hesabından paylaşım yaparak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a teşekkür etti. Zelenski, "Emmanuel Macron az önce aradı. Onun Ukrayna'nın gerçek bir dostu olduğunu söylemeliyim. En zor anlarda bizimle. SWIFT'in kesilmesi ve Putin'e karşı kişisel yaptırımların getirilmesi ve savunma silahlarının sağlanması desteklendi. Fransa'ya teşekkürler" ifadelerine yer verdi.

01.26: Ukrayna'nın Vinnytsia İl Devlet İdaresi Başkanı Sergiy Borzov, Vinnytsia bölgesinde Kalinovka yakınlarında Rus Su-25 savaş uçağının düşürüldüğünü bildirdi.

01.25: Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Sözcüsü Sergey Nikiforov, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in, Rusya devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Minsk’te müzakereler yapılması önerisini kabul ettiğini duyurdu.

01.15: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya işgalinde son durumu değerlendirdiği konuşmasında “Zor bir gün oldu ancak gece daha zor olacak. Gece şiddetli saldıracaklar” dedi.

01.10: Beyaz Saray, Ukrayna krizi için Kongre'den 6.4 milyar dolar istedi. Gece şiddetli saldırılar olabileceğine karşı uyaran Zelenski "Kiev'i kaybedemeyiz" dedi. Zelenski, dünya liderleriyle Ukrayna'ya yeni büyük yardım sağlanması konusunda anlamaya vardıklarını belirtti.

01.00: Kanada Başbakanı Trudeau, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Dışişleri Bakanı Lavrov’a yönelik yaptırım uygulayacağını açıkladı. Belarus’a ve liderlerine ek yaptırımlar uygulanacağını da ekledi.  Trudeau, "Rusya’nın Swift sisteminden çıkarılmasını güçlü bir şekilde destekliyoruz" dedi.

00.00: Ukrayna'da bulunan Türk vatandaşlarının tahliyesine başlandı.

 

rusya ukrayna işgal saldırı zelenski putin türkiye siren bomba çatışma