Rusya'dan Ukrayna'ya füze misillemesi

TAKİP ET

Ukrayna ordusu, Amerikan füzelerini kullanarak bir kışlayı hedef aldı ve 63 Rus askerini öldürdü. Rusya'dan misilleme geldi. Rus füzesi düşmeden saniyeler önce, Fransız televizyonu canlı yayına geçti. Stüdyoyu buz kesti.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın sebeplerinden birisi olan Donbas’taki Donetsk Eyaleti’nde üst üste füze saldırıları yaşandı.

Ukrayna ordusu, ABD’nin hibe ettiği HIMARS sistemi ile 18 füze ateşledi.

Rus ordusunun seferberlik güçlerinin bulunduğu, Donetsk’te yer alan kışlaya dönüştürülen bir okul binası vuruldu.

63 Rus askeri öldü, 100’den fazla asker yaralandı. Yaralıların 50’sinin “savaş dışı kaldığı” ifade edildi.

Yılbaşı gecesi gerçekleştirilen saldırıda Ukrayna istihbaratı, o binadan çok yüksek sayıda telefon hattının aktif olduğunu tespit etti ve koordinatları Ukrayna ordusuna verdi. Ukrayna ordusu, cepheye yakın bölgede yaşanan bu telefon trafiğinin, “Rus askerlerinin, ailelerini arayarak yılbaşını kutlaması” olarak yorumladı ve atış izni verdi.

RUSYA’DAN JET HIZIYLA KARŞILIK

Rusya’nın misillemesi gecikmedi.

Rus Hava ve Uzay Kuvvetleri, Kalibr seyir füzeleri ile nokta atışı yaptı: Donetsk’in Ukrayna kontrolü altındaki Druzhkivka şehrinde yer alan dev spor arenası ve arenanın yakınlarındaki oteller vuruldu. O spor arenasını ve otelleri kışla olarak kullanan 70 Batılı paralı asker ve 40 Ukrayna askeri hayatını kaybetti. 100’den fazla paralı asker ve Ukrayna askeri yaralandı.

CANLI YAYINA GEÇTİĞİ ANDA FÜZELER DÜŞTÜ

Fransız kanalı Quotidien TMC, cephe hattına yakın ve savaşın en şiddetli muharebelerinin yaşandığı Bahmut şehrinin ikmal hatlarından birisi olan Druzhkivka’da canlı yayına geçti.

Savaş muhabiri ekrana geldi, 3 saniye geçmeden füze patladı. Fransız televizyon kanalı Quotidien TMC’nin stüdyosunu buz kesti.

Fransız televizyonunun, yabancı paralı askerlerin kışla olarak kullandığı bir otelin vurulma anını canlı yayınladığı belirtildi.

CEPHEYE GİTMEDEN ÖNCE DİNLENİYORLARDI

Ağustos’tan beri devam eden Avedevka – Bahmut muharebeleri esnasında 15 bin Ukrayna, 7 binden fazla Rus askeri öldü ve yaralandı.

Donetsk’in en önemli savunma hattı olan ve adeta her karışı siperlerle kaplı Bahmut’tan gelen görüntüler, 1. Dünya Savaşı’nı anımsattı.

Rus paralı asker firması Wagner’in ve Wagner’in hapishaneden devşirdiği mahkum askerlerin başını çektiği muharebeler, Mart-Nisan aylarında yaşanan Mariupol muharebelerinden bile daha çok askeri ve sivil kayba sebep oldu.

Rusya’nın vurduğu spor arenasındaki ve otellerdeki Ukraynalı askerler ve Batılı güçler, Bahmut’a gitmek üzere bölgeye gelmişti ve dinlenme aşamasındaydı.

Ukrayna’nın vurduğu Rus seferi güçleri ise Rusya’daki eğitimlerini yeni tamamlayarak Donetsk’e gelen ve kısa süre içerisinde cepheye gönderilecek askerlerdi.

PUTİN ÖFKELİ

Rusya Federasyonu Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, seferberlik kapsamında askere alınan 63 askerin öldüğü ve en az 50’sinin “Bir daha savaşamayacak kadar kötü yaralandığı” HIMARS saldırısından sonra düğmeye bastı.

Özel bir askeri müfettiş görevlendiren Vladimir Putin, sorumluların ve hataların tespit edilmesini istedi, raporun 6 Ocak’ta masasında olması gerektiğini belirtti.

Bölgedeki Rus Albay, “Birliklerimize kalacak yer ayarlamaktan, Donetsk Özerk Cumhuriyeti sorumluydu” dedi.

Ukrayna’dan tek taraflı bağımsızlık ilan eden ve Rusya’nın ilhak ettiği Donetsk Cumhuriyeti askeri yetkilileri ise suçu Rus komutana attı: “Hava savunma sistemleri olmadan bu kadar askeri tek bir yerde toplamamak lazımdı.”

CEP TELEFONLARI VE İSTİHBARAT ZAAFİYETLERİ

Ukrayna’daki savaşta cep telefonlarının kullanımı, her iki taraf için de istihbarat zafiyetine sebep oldu.

Mart ayında Batılı paralı askerlerin kaldığı bir bina, içeriden paylaşılan görüntülerden sonra Rus istihbaratı tarafından tespit edildi ve füzelerle vuruldu. 200’den fazla paralı asker öldü ve yaralandı.

Donetsk Özerk Cumhuriyeti’ne bağlı milisler ve askerler, cep telefonları ile görüşme yaptıkları için birçok defa konumlarını deşifre etti.

Bir başka olayda ise Ukrayna askerleri, imha ettikleri bir Rus tankı önünde TikTok videosu çekerken yaklaşan diğer Rus tankını görmedi. Rus tankı, TikTok çeken Ukrayna askerlerini sıfırdan yaptığı atışla öldürdü.

Her iki ordu da cep telefonuna karşı sıkı önlemler almaya gayret ediyor.

İŞTE O ANLAR

 

rusya füze canlı yayın