Rusya'dan ambargo: Türk gemilerine çıkış izni vermedi, Ayçiçek yağı krizi kapıda

TAKİP ET

Rusya-Ukrayna savaşında Türkiye'yi yakından ilgilendiren gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Rusya'nın, Azak Denizi'ndeki Rostov Limanı'nda bulunan Türkiye'ye ait yağ taşıyan 15-16 geminin çıkışına izin vermediği belirtildi. Bu gemilerin gelmemesi durumunda Türkiye yağsız kalabilir.

Buğdaydan sonra Türkiye'nin kapısında yağ krizi görünüyor. Türkiye yakın olması nedeniyle en çok Rusya ve Ukrayna'dan ayçiçeği yağı ithal ediyor. İki ülke arasında çıkan savaş Türkiye'nin ham yağ ithalatını vurdu. Ham ayçiçeği yağı Azak Denizi'nde bulunan Rostov Limanı'ndan yükleniyor. Rusya, Türkiye'nin 15-16 gemisini burada bekletiyor. Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği "Bu gemilere izin verilmezse Türkiye'de yağ sıkıntısı olur" dedi.

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği, Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'ne yazı yazarak stoklarda en fazla mart sonu, nisan ortasına kadar yetecek kadar yağ kaldığını, Rusya’nın, ithalat gemilerine izin vermesi için Dışişleri Bakanlığı ve Rusya Büyükelçiliği nezdinde acil girişimde bulunulmasını istedi.

Dünya'dan Ali Ekber Yıldırım'ın haberine göre ayçiçeği yağı fiyatının ton başına 2 bin doları geçmesi nedeniyle iç piyasada büyük zam olacak. Rusya'nın izin vermesiyle Türkiye'ye gelecek yağın maliyeti ve işlenmesi 2 bin 400 doları bulması bekleniyor. Her koşulda ayçiçeği yağı tüketiciye zamlı olarak satılacak.

Ham ayçiçeği yağı ithalatında kilit noktalardan biri Azak (Azov) denizi. Türkiye'ye ithal edilen ayçiçeği yağının büyük bölümü bu bölgede bulunan Rostov Limanından yükleniyor. Rusya, Türkiye'nin 15-16 gemisini burada bekletiyor. Bu gemilere izin verilmezse Türkiye'de yağ sıkıntısı olur.

"TÜRKİYE'YE AMBARGO UYGULUYOR"
Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıda yağda yaşanan durumu şöyle ifade ediyor:

"Sektörümüzün ham ayçiçeği yağı ithalatında kilit noktalardan biri Azak (Azov) denizidir. Gemilerimizin büyük çoğunluğu bu bölgede bulunan Rostov Limanından yüklenmektedir. Fiili duruma bakıldığına Azak denizi Rusya silahlı kuvvetleri tarafından tamamen kontrol altına alınmış ve bir iç deniz durumuna gelmiş durumdadır. Durum böyleyken Rusya Federasyonu bu bölgeden halen kargo gemilerinin çıkışına izin vermemektedir. Bir başka açıdan bakıldığında Rusya' ya ambargo seviyesini her gecen gün yükselten AB(Avrupa Birliği) ülkelerine dahi gaz satarak bir şekilde ticaretini devam ettiren Rusya, belki de mevcut durumun farkına varmadan ülkemize gıda ambargosu uygulamaya başlamıştır.

AB ve diğer bölge ülkelerine göre Rusya ile ülkemiz ilişkileri çok daha ileri düzeyde olup, gerek Dışişleri Bakanlığımız, gerekse Rusya Büyükelçiliğimiz nezdinde girişimlerde bulunularak, Azak Denizi'nin acilen ulaşıma açılması ülkemiz açısından hayati öneme sahiptir. Gereğini bilgilerinize arz ederiz."
 

rusya ambargo türk gemileri ayçiçek yağı yağ türkiye gemi azak denizi ukrayna