Rotasız Seyyah'tan ekonomi yorumu: "Para hesabı yapmaktan adım atamaz hale geldim"

TAKİP ET

'Rotasız Seyyah' olarak tanınan Mehmet Genç, sosyal medya hesabından ekonomiye ilişkin yorumlarda bulundu. Genç, "Para hesabı yapmaktan adım atamaz hale geldim" dedi.

Sosyal medyada "Rotasız Seyyah" olarak tanınan ve 2010'dan beri dünyanın çeşitli ülkelerini gezen Mehmet Genç, ekonomiye ilişkin açıklama yaptı.

Genç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Para hesabı yapmaktan adım atamaz hale geldim" dedi.

Rotasız Seyyah'ın paylaşımları şöyle:
"Gezilerime ilk 2010 yıllarında başlamıştım. O zamanlar 1$ yaklaşık 1,5₺ idi. İşimden henüz istifa etmemiştim ve ortalama da bir maaşım vardı. Ama neredeyse maaşımın 4’de biriyle Hong Kong’a gidiş-dönüş uçak bileti almıştım. Hiç düşünmeden, zorlanmadan…

Şu an hem döviz kuru hem de uçak biletlerinin artmasıyla orta halli birinin artık bu gibi gezileri yapması imkânsız hâle geldi. Geçen ay 20 günlük bir ABD gezim oldu. Eğer her gün otelde kalsam, turist gibi gezsem, uçak biletiyle birlikte gezinin maliyeti minimum 100 bin ₺ tutacaktı.

Son gittiğim ülkeler ABD, Kuveyt ve Ukrayna. Hepsinde de maalesef bir restorana oturunca hesap kitap yapmaktan kendini alamıyorsun. Fiyatları niye ₺’ye çeviriyorsun ki diye kızanlar oluyor. Türkiye’de yaşayıp ₺ kazanan birisi ne yapsın, çevirmesin mi?

2013-2014 yılları ise ekonomik açıdan en rahat gezebildiğim dönemlerdi. Zaten kişi başına düşen milli gelirimiz de en yüksek bu yıllardaydı. O seviyelere tekrar çıkabilir miyiz bilmiyorum ama dünyayı gezmek, yurt dışında dil öğrenmek, okumak isteyen gençlerin işleri artık çok daha zor.

Gelişmiş ülkelerdeki gençlerin dünyayı görüp, vizyonlarını geliştirmeleri bu kadar kolayken bizim gençlerimiz 3-0 geride başladıkları bu ortamda nasıl onlarla rekabete girsin, ülkemizi daha iyi bir konuma getirmek için fayda sağlasın.

Geçen ay Samsun’da değerli takip edenlerimden biriyle ayaküstü biraz konuştuk. Tıp fakültesi 6. sınıftaymış. Ne yapıyorsun, nasıl gidiyor diye sordum. Abi Almanca kursuna gidiyorum dedi. Sebebini sizler de biliyorsunuz... Başka ülkeleri gezmek sadece ‘gezmek’ değildir.

Genç birinin hayata bakışını, vizyonunu değiştirir, özgüvenini arttırır, dil öğrenmesini sağlar. İstediğiniz kadar kitap okusanız da gezerek elde edilen tecrübeler bambaşkadır. Gençlerimizin bunlardan mahrum kalmayacağı günlerin bir an önce gelmesi dileğiyle…

20 gunluk gezi 100 bin tl tutmaz diyenler için;
*ABD iç hatlarla birlikte uçak bileti min. 1,5k$
*Gecelik min 100$’lik konaklama top. 2k$ (NY ve SF’de 100$’a otel cok zor)
*Gunluk min 60$ yeme-icme top 1.2k$
*Araç kiralama ve yakıt min 1k$
*Muze, etkinlik, milli park vs min 300$

rotasız seyyah ekonomi gezgin