Reuters: Türkiye ABD'ye 40 adet F-16 almak için başvurdu

TAKİP ET

Reuters, Türkiye'nin 40 adet F-16 savaş uçağı, yaklaşık 80 adet de modernizasyon kiti almak için ABD'ye başvuruda bulunduğunu iddia etti.

Türkiye'nin ABD'den 40 adet yeni F-16 Block 70 (F-16'ların en üst sürümü) alımı için talep mektubu gönderdiği iddia edildi. Reuters'ta yer alan habere göre Türkiye aynı mektupta; 80 adet F-16 uçağının modernizasyonu konusunda da talepte bulundu.

Muhtemel anlaşmaya dair başvurunun sürecin birinci basamağı olarak kabul edilen, ABD Dış Askeri Satışlar aşamasında olduğu, ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD Kongresi tarafından da onay alması gerekeceği bildirildi.

Reuters, "NATO müttefiki Türkiye, F-35 anlaşması bozulduktan sonra Hava Kuvvetleri'ni modernize etmek istiyor" değerlendirmesinde bulundu.

NTV'nin ABD Temsilcisi Hüseyin Günay, Türkiye'nin almak istediği uçaklar ve kitlerin toplam 10 milyar dolara mal olacağını ifade etti.

TÜRKİYE PROGRAMDAN ÇIKARTILMIŞTI
Ankara, daha önce ABD'li savunma şirketi Lockheed Martin'den 100'ün üzerinde F-35 sipariş etmiş ancak S-400 krizi nedeniyle 2019'da F-35 programından çıkarılmıştı.

türkiye f-16 reuters abd uçak savaş uçağı