İran, Türkiye'ye taahhüt ettiği doğalgaz akışını sağlamıyor

TAKİP ET

Reuters, İran'ın Türkiye'ye doğalgaz akışını taahhüt edilen seviyede gerçekleştirmediğini yazdı. Sektör temsilcisine dayandırılan haberde İran'dan Türkiye'ye doğalgaz akışının günlük taahhüdün yaklaşık yüzde 50'sinde olduğu belirtildi.

Türkiye'de büyük bir enerji krizine neden olan doğalgaz kesintisiyle ilgili sorun devam ediyor. Reuters'a konuşan enerji sektöründen kaynaklar, iki hafta önce kesildikten sonra tekrar başlayan İran’dan Türkiye’ye doğalgaz akışının günlük taahhüdün ancak yüzde 50’si seviyesinde devam ettiğini söyledi.

İran, Türkiye’ye gaz sevkiyatını ülke genelinde soğukların hakim olduğu dönemde kesmiş, bunun ardından elektrik santralleri ve sanayiye gaz kısıntısına başlanmıştı. Gaz kısıntısı, İran’dan akışın tekrar başlamasıyla birlikte yarı yarıya azaltıldı. Normal koşullarda İran’dan Türkiye’ye günde 28 milyon metreküpe (mcm) kadar doğalgaz gelmesi gerekiyor.

"ANLAŞMAYA UYGUN DEĞİL"
Reuters’a bilgi veren bir sektör kaynağı, İran’ın Türkiye’ye teslim etmesi gereken gaz miktarı ile teslimat basıncının ikili anlaşmadaki şartlara uygun gerçekleşmediğini söyledi. Hattın İran tarafındaki bakım onarımının bahar aylarına bırakıldığını ifade eden kaynak, bu çalışmanın İran Ulusal Gaz Şirketi (NIGC) tarafından yapılacağını belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, sanayi tesislerine uygulanan elektrik kısıtlamasının 29 Ocak'ta son bulacağını belirterek, doğalgazda uygulanan kısıntının ise 31 Ocak'tan itibaren yüzde 40'tan yüzde 20'ye düşürüleceğini açıklamıştı.

iran türkiye doğalgaz doğalgaz akışı elektrik enerji kriz