Restorasyonu 4 ay önce biten Mevlana Müzesi'ndeki Yeşil Kubbe'nin çinileri döküldü

TAKİP ET

Konya'da restorasyonu 1.5 yıl süren ve 4 ay önce açılan Mevlana Müzesi'ndeki 'Yeşil Kubbe'nin çinileri dökülmeye başladı. Milyonlarca lira harcanarak yapılan restorasyondan kısa süre sonra dökülme yaşanması dikkat çekti.

Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzelerinden biri olan Mevlana Müzesi'nde 'Yeşil Kubbe' olarak bilinen ve restorasyonu 4 ay önce biten Kubbe-i Hadra'nın çinileri dökülmeye başladı.

2020'DE RESTORASYON ÇALIŞMASI BAŞLADI
Sözcü'nün haberine göre En son 1960’lı yıllarda tamir ve bakımı yapılan Kubbe-i Hadra’nın zamanla yıpranmasından dolayı turkuaz çinilerinin değiştirilmesi için 2020 yılında çalışma başlatıldı.

Milyonlarca lirayı bulan restorasyonun maliyetini ise Akkanat Eğitim ve Sağlık Vakfı adına hayırsever iş insanı Ali Akkanat tarafından karşılanırken, o dönemde Kubbe-i Hadra’da bulunan çinilerin Bilim Kurulu tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda geleneksel tarzda imal ettirilerek yenilenmesine karar verildi.

Bu kapsamda ‘Yeşil Kubbe’ restorasyonunda, yıpranan, yer yer dökülen çiniler söküldü. Çiniler ile altındaki tuğla kubbe arasında yer yer 15 ila 18 santimetre kalınlığa ulaşan 100 ton beton temizlendi. Bilim Kurulu’nun çalışmaları sonucunda müze arşivinde bulunan 1816 ve 1835 yıllarına ait çini örneklerinden yola çıkılarak çiniler üretildi ve 1,5 yıl süren çalışmaların ardından kubbenin örtüsü geçen aralık ayında düzenlenen Şeb-i Arus törenlerinde kaldırıldı.

4 AY SONRA DÖKÜLMEYE BAŞLADI
Restorasyonun bitiminin üzerinden henüz 4 ay geçmesine rağmen, Kubbe-i Hadra’nın üzerindeki çiniler dökülmeye başladı. Çinilerin rüzgarın etkisiyle döküldüğü iddia edilirken Konya İl Kültür Turizm Müdürü Abdüssetar Yarar ise konuyla ilgili incelemenin devam ettiğini söyledi. Yarar, “Yapılan işin daha geçici kabulü yapılmadı. Kış ayının geçmesini bekledik. Aradan geçen zamanda çinilerde dökülme var. Bunun araştırmasını başlattık” ifadelerini kullandı.

Kubbe-i Hadra, 1798, 1816, 1835, 1912, 1949 ve 1964 yıllarında yapılan restorasyon ile bugüne kadar korunmuştu.
 

mevlana konya restorasyon