Ramazanda camiler açık mı, teravih namazı camide kılınabilir mi

TAKİP ET

On bir ayın sultanı ramazan ayı 2021 yılında 13 Nisan'da başlayacak. Vatandaşlar bugün camilerde teravih namazı var mı, bu akşam camiler açık mı ve teravih namazı kılınacak mı gibi soruları gündeme getirdi. Diyanetten açıklama geldi. Peki, Ramazan'da camiler açık mı? Ramazan'da teravih kılınacak mı? Ramazan'da teravih nasıl kılınacak? Teravih namazı yasak mı? İşte Ramazan'da camilerin durumu ve teravih namazı ile ilgili merak edilenler...

Bilindiği gibi Ramazan ayında oruç tutmanın yanı sıra her akşam teravih namazları kılınmaktadır. Bu yıl pandemi nedeniyle teravih namazlarının kılınıp kılınmayacağı ise merak konusu olmuş durumda iken, Koronavirüs salgınında vaka sayısında yaşanan artış nedeniyle geçtiğimiz gün önemli bir karar daha açıklandı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ramazan ayında teravih namazlarında camilerin kapalı olacağını açıkladı. İşte konuyla ilgili detaylar...

İLK ORUÇ BUGÜN BAŞLIYOR
Ramazanın ilk orucu için bu gece sahura kalkılacak ve yarın ilk iftar yapılacak. Yarın, ilk imsak saat 03.53'te Iğdır'da yaşanacak, ilk iftar da 18.45'te Hakkari'de açılacak. Ramazanın ilk günü son imsak saat 05.05'te İzmir'de olacak, son iftar ise saat 19.59'da Edirne'de yapılacak.

İlk gün Sinop'ta 15 saat 3 dakikayla en uzun, Hatay'da ise 14 saat 39 dakikayla en kısa oruç tutulacak.

DİYANET'TEN TERAVİH NAMAZINI YASAĞINA İLİŞKİN AÇIKLAMA
Diyanet İşleri Başkanlığı son günlerde yaşanan Teravih namazı tartışmalarına açıklık getirdi. Açıklamada; ''Hazreti Peygamber'in bu namazı yasakladığı iddiası akla ziyandır, yaşanan tartışmaların herhangi bir ilmi ve fikri mülahaza ile açıklanması mümkün değildir'' denildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada tartışmalarla ilgili olarak "İnanmış gönülleri kuşku ve tereddüte sevk eden tartışmalar milletimizin ilim, irfan ve hikmet dünyasına hiçbir şey katmamıştır." cümlelerine yer verildi.

Açıklamada İslam'da Teravih Namazı olduğunun altı çizildi, ''Bu namazı Hazreti Peygamber bizzat kılmıştır,onu gören sahabeler de Medine mescidinde bu namazı kılmıştır.'' denildi.

CAMİLERDE TERAVİH NAMAZI KILINACAK MI?
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Kovid-19 tedbirleri kapsamında, ramazanda teravih namazının camilerde değil evlerde kılınmasının uygun olduğuna karar verildiğini bildirdi. Erbaş açıklamasında, ‘"Yaptığımız çok yönlü değerlendirmeler ve başta Sağlık Bakanlığımız olmak üzere, devletimizin yetkili organlarıyla yaptığımız çok yönlü istişareler neticesinde mevcut şartlarda teravih namazlarımızı camilerde değil evlerimizde kılmanın daha uygun olduğuna karar verdik. Elbette gönlümüz istiyordu ki teravih namazlarımızı camilerimizde kılalım, çoluğumuzla çocuğumuzla o coşkuyu camilerimizde yaşayalım.

Ancak, salgın hastalık tehlikesi, teravih namazının uzun süre kapalı bir alanda kalmayı gerektirmesi, belirti göstermeyen vakaların varlığı gibi nedenlerden dolayı geçen sene olduğu gibi teravih namazlarımızı evlerimizde kılacağız. Tabii acı ve üzücü. Yani böyle bir duyuruyu yapmak benim için gerçekten çok acı ama sağlık çok önemli.’ cümlelerine yer verdi.

TERAVİH NAMAZI İÇİN NASIL NİYET EDİLİR?
Teravih namazı evde kılınabilir. Evdeki aile üyeleriyle cemaat yapılabilir ya da tek başınıza bu namazın tamamını kılabilirsiniz.

Tek başına teravih namazı kılmak için "Niyet ettim Allah rızası için teravih namazımı kılmaya" diyerek namaza başlayabilirsiniz. Eğer cemaat yapılıyorsa "Niyet ettim Allah rızası için teravih namazı kılmaya uydum hazır olan imama" şeklinde niyet etmelisiniz.

İki rekatta bir selam vererek ya da dört rekatta bir selam vererek teravih namazı kılınabilir. 

TERAVİH NAMAZI EVDE KILINIR MI?
İlk teravih namazı 12 Nisan Pazartesi akşamı kılınacak. Teravih namazı evde kılınır mı? Diyanetten yapılan bir başka açıklamada teravih namazlarının cemaatle kılınabildiği gibi evlerde de kılınabileceği duyuruldu. Buna göre vatandaşların evlerinde teravih namazlarını kılabileceği açıklanmış oldu. Teravih namazı 8, 10, 12, 14, 16 ve 18 rekat olarak kılınması halinde sünnet yerine getirilir.

RAMAZAN AYI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
2021 Ramazan ayı, 13 Nisan tarihinde başlayacak. 12 Mayıs tarihinde de sona erecek.

2021 RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?
13 Mayıs Perşembe günü başlıyor.

15 Mayıs, Cumartesi günü bitiyor.

teravih oruç ramazan ayı diyanet namaz pandemi camii haber gündem