Ramazan Bayramı öncesi benzin ve motorin fiyatlarında son durum: 18 Nisan akaryakıt fiyatları

TAKİP ET

Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte vatandaşlar Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala benzin ve motorin fiyatlarını araştırmaya devam ediyor. Peki, güncel benzin ve motorin (akaryakıt) fiyatları ne kadar? İşte 18 Nisan 2023 güncel akaryakıt (benzin ve motorin) fiyatları...

Son dönemde küresel petrol fiyatları ve Dolar/TL kuru dalgalanmaları, akaryakıt fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. Vatandaşların gündeminden düşmeyen bu konuda, araç sahipleri istasyon duraklarına gitmeden önce akaryakıt fiyatlarını araştırıyor.

Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala Brent petrol 84,74 liradan işlem görürken, benzin ve motorin grubunda herhangi bir zam ya da indirim beklenmiyor.

GÜNCEL FİYATLAR (18 NİSAN)

İstanbul Anadolu Yakası

Benzin fiyatı: 22,41 TL

Motorin fiyatı: 21,06 TL

İstanbul Avrupa Yakası

Benzin fiyatı: 22,45 TL

Motorin fiyatı: 21,13 TL 

Ankara

Benzin fiyatı: 22,82 TL

Motorin fiyatı: 21,47 TL

İzmir

Benzin fiyatı: 22,80 TL

Motorin fiyatı: 21,55 TL

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR

Türkiye'de akaryakıt fiyatları, gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ve EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) payının eklenmesiyle, KDV (Katma Değer Vergisi) hariç rafineri satış fiyatı üzerinden hesaplanmaktadır.

Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF (Cost, Insurance, Freight) Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı belirlenmektedir. Bu fiyat, rafinerilerin minimum olarak satabilecekleri fiyatı temsil etmektedir.

ÖTV ve EPDK payı ise, gümrüksüz rafineri fiyatına eklenerek akaryakıt fiyatının oluşmasında rol oynamaktadır. ÖTV, akaryakıtın türüne ve litre başına belirlenen bir vergi oranına göre hesaplanmaktadır. EPDK payı ise, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından belirlenen bir miktar olarak uygulanmaktadır.

Son olarak, KDV, akaryakıt fiyatına KDV oranına göre eklenerek nihai tüketici fiyatı oluşmaktadır.

Akaryakıt fiyatları, piyasada yaşanan petrol fiyatları, döviz kuru, ÖTV, EPDK payı ve KDV gibi faktörlere bağlı olarak sürekli olarak güncellenmektedir ve farklı markalar, istasyonlar ve bölgeler arasında farklılık gösterebilmektedir.

Ramazan Bayramı akaryakıt benzin motorin