Putin: Sputnik V aşısı Kalaşnikof kadar güvenilir

TAKİP ET

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dünyada koronavirüse karşı ilk geliştirilen aşı olan Sputnik V'nin 'Kalaşnikof kadar güvenilir' olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, devlete bağlı Gamaleya Enstitüsü'nün geliştirdiği Sputnik V koronavirüs aşısının "Kalaşnikof kadar güvenilir olduğunu" söyledi. Putin, Rus aşılarının "çok modern ve piyasadaki en güvenilir seçenek" olduğunu ifade etti.

Sputnik V aşısı için daha önce Avusturyalı bir doktor tarafından da yapılan yoruma değinen Puitn, "Avrupalı bir uzmanın da dediği gibi. Sputnik aşısı bir Kalaşnikof tüfeği kadar güvenilir" dedi. Sovyetler Birliği döneminde üretilen Kalaşnikof tüfekleri hâlâ dünyanın dört bir yanında kullanılıyor.

LİGHT AŞIDA ONAYLANDI
Rusya'daki sağlık yetkilileri dün Sputnik aşısının tek dozluk versiyonu olan Sputnik Light'a acil kullanım onayı verdi. Dün verileri açıklanan Sputnik Light'ın ise tek dozda yüzde 79,4 etkinlikle koruma sağladığı belirtiliyor. Aşıyı geliştiren Gamaleya Enstitüsü "Tek dozluk aşı daha kısa sürede daha fazla insana bağışıklık kazandırmayı mümkün kılıyor" dedi.

Türkiye'nin de almak için görüşmeler yürüttüğü iki dozluk Sputnik V aşısı AstraZeneca ve Janssen aşılarında olduğu gibi viral vektör yöntemiyle üretiliyor. Bu yöntemde koronavirüsün bir parçası, zararsız hale getirilmiş bir virüsün içine eklenerek insan vücuduna enjekte ediliyor ve bağışıklık sisteminin koronavirüsü tanıyarak bir savunma mekanizması geliştirmesi sağlanıyor.

 

 

 

putin rus aşı koronavirüs kalaşnikof sputnik v ak47