Putin'in Ukrayna hamlesi piyasaları vurdu: Dolar, altın ve borsada son durum!

TAKİP ET

Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı yönetimleri tanıyarak işgal etmesi piyasaları vurdu. Dolar kuru 13.82 TL'ye çıkarken altın fiyatları yükseldi. Küresel piyasalarda da sert hareketler yaşandı. Petrol fiyatları yükseldi. İşte detaylar...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı iki ayrılıkçı yönetimi resmen tanıdı, Ukrayna gerilimi yeniden tırmanışa geçti. Putin'in kararı küresel piyasaları vurdu. İki ülke arasındaki kriz Türk ekonomisini de derinden etkiledi. 

ALTIN VE PETROL FİYATLARI YÜKSELDİ
Gerilim, altın fiyatlarındaki yükselişi de hızlandırdı ve bugün ons altında 1914 dolar seviyesi görüldü. Gram altın ise 850 TL'ye dayanarak 841 TL seviyesini gördü.

Brent petrolde de bugün 97,6 dolar seviyesi görüldü. Yıl başında 77 dolar olan petrolde, yıl başından bu yana artış yüzde 26’ya ulaştı.

Haftalardır 13.50-13.60 civarında seyreden dolar kuru, Rusya'nın hamlesiyle 13.82 TL'ye yükseldi. Dolar/TL saat 12 itibariyle 13.75 TL civarında seyrediyor.

“İŞLER KÖTÜYE GİDERSE ALTIN 2 BİN DOLARA YÜKSELEBİLİR”
Swissquote kıdemli analisti İpek Özkardeşkaya, altının bu haftaki fiyat hareketinin Doğu Avrupa’da olanlara bağlı olacağını ifade ederek, “Sınırda sürdürülebilir bir çözüm varsa, sarı metal Ukrayna ile ilgili kazanımları hızla geri verebilir. Ancak işler kötüye giderse, altın gerektiği kadar yükselmekten çekinmeyecek ve buna 2.000 dolara yükselme olasılığı da dahil. Ama temel durum senaryosu bu değil” diye konuştu.

BORSA İSTANBUL DÜŞTÜ
Borsa İstanbul, ilk fiyatlamalarda küresel piyasalardaki Rusya-Ukrayna geriliminin etkisiyle yüzde 2,1 düşüş kaydetti. Borsa, 2000 puanın altına geriliyerek 1995 puana düştü.

MOSKOVA BORSASI’NDA TARİHİ KAYIPLAR
Moskova Borsası’ndaki büyük Rus şirketlerini dolar cinsi izleyen RTS endeksindeki dün günlük kayıp yüzde 13,2’ye ulaştı. Endekste gün içi kayıp bir ara yüzde 17’ye kadar ulaşırken, yıl başından bu yana kayıp yüzde 24,3’e, bir yıllık kayıp yüzde 11,8’e yükseldi.

Rus borsası, Kırım’ın Mart 2014’teki ilhakı ve Batı yaptırımları sonrasındaki en sert değer kaybını dün yaşadı. Yaptırım endişeleriyle Rusya’nın doğalgaz tekeli Gazprom’da da kayıp günlükte yüzde 10’u aşarken, son 4 günlük kayıp yüzde 20’ye yaklaştı.

putin rusya abd amerika ukrayna altın dolar türk lirası döviz petrol borsa