Putin emir verdi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali başladı! 6 uçak düşürüldü, halk Kiev'i terk ediyor

TAKİP ET

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Başkent Kiev'in yanı sıra Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mykolaiv, Odesa kentlerinde art arda patlamalar yaşandı. Rus Haber Ajansı ise Karadeniz Filosu'nun çıkartma harekatı başlattığını duyurdu. Reuters'ın haberine göre, Ukrayna ordusu, Luhansk bölgesinde 6 Rus uçağının ve 2 Rus helikopterinin düşürüldüğünü açıkladı. Ancak Rusya, Ukrayna'nın uçaklarını düşürdüğünü reddetti.

Rusya Lideri Vladimir Putin, Donbas'a askeri harekat emrini verdi. 2014’te Kırım’ı ilhak ettikten sonra uluslararası kamuoyunda tepki çeken Rusya, sabaha karşı yerel saatle 05:50’de Donbas’a askeri harekat için düğmeye bastı. Sabaha karşı ulusa sesleniş konuşması yapan Putin, Ukrayna’ya operasyon düzenlendiğini duyurdu.

Putin, Ukrayna topraklarını işgal etme niyetleri olmadığını belirterek, "Operasyonun amacı sivillerin hayatını korumak" dedi. Putin ayrıca dışarıdan gelecek müdahalelere karşılık verileceğini de söyledi.  Rus lider Ukrayna askerlerine silah bırakma ve çekilme çağrısı yaptı. 

UKRAYNA BÜYÜKELÇİSİ'NDEN YENİ AÇIKLAMA: DÜŞMAN DURDURULDU
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Dışişleri Bakanlığı ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.

Bodnar, "Düşman (Ruslar) Çerginiv'de durduruldu" dedi.

Bodnar, Türkiye'nin boğazları kapatmasını istedi ve "Boğazlar konusunda resmi talebimizi Türk Dışişleri'ne ilettik. Erken konuşmak istemem ama Türkiye'den dayanışma bekliyoruz" diye konuştu.

Vasyl Bodnar, "Rusya borsası çökmüş durumda. Rus rublesi ciddi kayıplar yaşıyor" ifadelerini kullandı.

UKRAYNA CUMHURBAŞKANI DANIŞMANI KAYIPLARI AÇIKLADI
Ukrayna Cumhurbaşkanı Danışmanı, şu ana kadar 40'tan fazla Ukrayna askerinin öldüğünü, onlarca yaralı ve sivil kayıp olduğunu açıkladı.

UKRAYNA'DAKİ TÜRK VATANDAŞLARI İÇİN YENİ AÇIKLAMA
Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yavuz Selim Kıran, "Ukrayna’dan tahliyeler üzerinde çalışıyoruz, vatandaşlarımız olduğu yerde kalsın" açıklamasını yaptı. Ukrayna’da yaşayan vatandaşlarımız ve öğrenci arkadaşlarımız; Bakanlık açıklamamızda da ifade ettiğimiz gibi şu anda evlerinizde veya güvenli bir yerde kalmanızı rica ediyoruz. Tüm iletişim kanallarından sizlerle temas halinde olmaya devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.

TAHLİYE BAŞLAYACAK
Ukrayna Demiryolları, Doğu Ukrayna ve Güney Odessa bölgesinden tahliye seferlerinin olacağını duyurdu.

Ukrayna ordusu, 50 Rus askerinin öldürüldüğünü, 6 uçağın ise düşürüldüğü duyurdu.

FİNLANDİYA: "MÜLTECİ ALABİLİRİZ"
Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, Rusya'yı çok sert kınayarak Ukrayna'nın yanında olduklarını açıkladı. Marin, ülkesinin Ukrayna'dan mülteci almaya hazır olduğunu söyledi.

ANKARA BÜYÜKELÇİSİ'NDEN YENİ AÇIKLAMA
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, işgale ilişkin son durumu açıkladı. Bodnar, Rusya'ya ait 5 uçak, 2 helikopter, 3 tank ve birkaç kamyonetin vurulduğunu söyledi. Rusya'nın ağır hasarlar aldığını belirten Bodnar, Ukrayna'nın da kayıplar verdiğini belirtti.

"HAVA KUVVETLERİ DEVRE DIŞI BIRAKILDI"
Rusya Savunma Bakanlığı, "Ukrayna Hava Kuvvetleri’nin askeri yapısı devre dışı bırakıldı. Ukrayna sınır güçleri, Rus birliklerine herhangi bir direniş göstermiyor" açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
Dışişleri Bakanlığı: "Ukrayna hava sahası halen kapalıdır. Mevcut aşamada evlerinizde veya güvenli bir yerde kalmanızı, seyahatten kaçınmanızı rica ediyoruz. Ülkeden ayrılmak isteyenler için gerekli destek ve yönlendirme sağlanacaktır."

REUTERS: UKRAYNA RUSYA'YA 5 UÇAK VE 1 HELİKOPTER DÜŞÜRDÜ
Reuters'ın bildirdiğine göre, Ukrayna Rusya'ya beş uçak ve bir helikopter düşürdü..

RIA: RUSYA UÇAKLARININ DÜŞTÜĞÜNÜN REDDETİ
RIA Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre Rusya, Ukrayna'nın uçaklarını düşürdüğü iddiasını reddetti.

FİLODAN ÇIKARTMA HAREKATI
Rus Haber Ajansı ise Karadeniz Filosu'nun çıkartma harekatı başlattığını duyurdu. 
 Rusya, Ukrayna ve Belarus ile olan batı sınırında hava sahasının sivil uçuşlara kapatıldığını duyurdu. Rus Haber ajansına göre, Ukrayna'nın genelindeki tüm askeri tesislere roket saldırıları başladı.

ŞEHİRDEN KAÇIŞ BAŞLADI, TRAFİK KİTLENDİ
Ukrayna lideri Zelenskiy’nin ulusa sesleniş konuşmasında “mümkün olduğu kadar evlerinizde kalın” çağrısına rağmen Ukraynalılar panik içinde yollara düştü. Halk Kiev'i terk etmeye başladı. Ayrıca akaryakıt istasyonları ve bankamatikler önünde de kuyruklar oluştu.

Kiev’den kaçmak isteyenler yoğun bir trafiğe sebep oldu.

KİEV'DE PATLAMA SESLERİ
Operasyonun ardından başkent Kiev dahil ülkenin çeşitli kentlerinde patlama sesleri duyuluyor. Kiev'in yanı sıra Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mykolaiv, Odesa kentlerinde art arda patlamalar yaşandı.

Yerel Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın işgal harekatının başladığını, patlama seslerinin füze saldırılarından kaynaklandığını açıkladı. Saldırılarda nerelerin vurulduğuna veya can kaybı olup olmadığına dair bir bilgi verilmedi. Rus askerlerinin, ayrılıkçı bölgelerin ötesine geçip geçmediğine ilişkin bir açıklama yapılmadı.

"DONBAS YÜZÜNÜ RUSYA'YA DÖNDÜ"
Putin şunları söyledi: "Donbas halkı yardım için yüzünü Rusya'ya döndü. Bu nedenle özel askeri operasyon düzenlenmesi emrini verdim. Operasyon 8 yıldır Kiev yönetiminin baskıları ve soykırımı altında acı çeken insanları korumayı amaçlıyor. Ukrayna'yı militarizm ve Nazizm'den temizleyeceğiz. Aralarında Rusya vatandaşlarının da olduğu sivillere karşı çok sayıda kanlı suç işleyenlere karşı adaleti sağlayacağız" dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı da Ukrayna'daki hava savunma sistemleri, askeri hava limanları ve hava kuvvetlerinin "yüksek hassasiyetli silahlarla" etkisiz hale getirildiğini açıkladı. 

BIDEN'DAN AÇIKLAMA
ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy telefonda görüştü. Biden, "Zelenskiy benden dünya liderlerini, Putin'in alçakça saldırısına açıkça karşı çıkamaya ve Ukrayna halkına destek vermeye çağırmamı istedi. Yarın (bugün) G7 liderleri ile görüşeceğim, ABD ile ortakları ve müttefikleri Rusya'ya ağır yaptırımlar uygulayacak. Ukrayna'ya ve Ukrayna halkına destek ve yardım sağlamayı sürdüreceğiz" dedi. 

putin rusya ukrayna savaş donbass donetks saldırı uçak helikopter