Prof. Dr. Celal Şengör: "İstanbul'da beklenen depremde 100 bin insan ölebilir"

TAKİP ET

Celal Şengör: 'İstanbul'da akıl almaz büyüklükte bir deprem yaklaşıyor. Şehir sakinleri şehrin hazır olup olmadığını soruyor"

Beklenen İstanbul depremi ile ilgili tahminler ve açıklamalar gelmeye devam ediyor. Prof. Dr. Celal Şengör, eğer beklediği şiddette deprem meydana gelirse olası vefat sayısının 100 bini bulacağını dile getirdi. Şengör, "Sadece sarsıntının doğrudan etkisini düşünemezsiniz, sarsıntıyı neyin takip edeceğini de düşünmelisiniz. Yağmalar, yangınlar, salgın hastalıklar olacak" dedi.

Türkiye'nin nüfusunun en kalabalık olan şehri İstanbul'da beklenen büyük deprem ile ilgili CNN International'da bir analiz yayımlandı. ABD'li kuruluşa açıklamalarda bulunan Türkiye’nin en ünlü yer bilimcilerinden Prof. Dr. Celal Şengör, "İstanbul'un görünümü pek parlak değil. Hem de hiç parlak değil. Eğer önümüzdeki yirmi yıl içinde İstanbul'da büyük bir deprem olmazsa, hepimiz çok şaşırırız. İşte deprem bu kadar yakın. Bu sadece bir olasılık, ama olasılık yüksek" ifadelerini kullandı.

Bu açıklamayla birlikte; çevresinde Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu olmak üzere iki önemli fay hattı yer alan Türkiye, dünyanın sismik açıdan en aktif bölgeleri arasında yer alıyor. Bu jeolojik gerçeklik, İstanbul'un depreme hazırlığı konusundaki endişeleri de artırıyor.

'7,2 İLE 7,8 BÜYÜKLÜĞÜNDE OLMASI BEKLENİYOR'

Uzmanlar, genel anlamda Kuzey Anadolu Fayı'nda meydana gelebilecek yeni bir depremin 7,2 ile 7,8 arasında bir büyüklüğe ulaşabileceğini ve bunun da Türkiye'nin ticaret ve sanayi merkezi için yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini tahmin etti.

Prof. Dr. Şengör, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Bu büyüklükte bir depremin yakında gerçekleşeceğini ön görebiliriz, ancak yapabileceğimizin en iyisi bu. Bunu tahmin etmenin hiçbir yolu yok” ifadelerini kullandı.