Polonya sığınmacılara karşı sınırlarını kapattı

TAKİP ET

Polonya, Belarus üzerinden büyük bir göçmen grubunun kaçak bir şekilde ülkeye girmeye çalışmasının ardından sınırlarını kapattı. Polonya Başbakanı ve Milli Savunma Bakanı da bölgeye gitti.

Polonya, Belarus üzerinden ülkeye kaçak yollarla girmeye çalışan göçmenlere karşı harekete geçti. Polonya yönetimi sınırlarını sığınımacılara karşı kapattı. AB, NATO ve ABD Belarus yönetimini sığınmacıları maşa olarak kullanmakla suçladı.

Polonya, çok sayıda yasadışı göçmenin kaçak olarak ülkeye giriş yapmaya çalışması üzerine Belarus sınırındaki Kuznica sınır kapısını kapattı. Sınıra akın eden göçmenlerden bazılarının, ellerinde küreklerle askerlerin ördüğü dikenli telleri yıklamaya çalışmasının ardından Polonya, bölgedeki asker sayısını 12 bine çıkardı.

Bölgede gerginlik devam ederken Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Milli Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak ile birlikte sınır bölgesinde görev yapan güvenlik güçlerini ziyaret etti. Başbakan Morawiecki, Belarus'u göçmenlerden oluşan canlı kalkan aracılığıyla hibrid savaşında yeni bir yöntem kullanmakla suçladı.

LUKAŞENKO'YA 'DERHAL SON VER' ÇAĞRISI
Polonya'ya sığınmacı akını karşısında AB, NATO ve ABD de Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko'yu uyardı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Lukaşenko'dan sığınmacıları araç olarak kullanmaktan vazgeçmesini isterken AB üyesi ülkeleri "Bu hibrid saldırıdan sorumlu Belarus makamlarına yönelik AB yaptırımlarının genişletilmesini onaylamaya" çağırdı. Von der Leyen, AB'nin sığınmacıların Belarus'a taşınmasında rol oynayan havayolu şirketlerine yaptırımlar üzerinde çalıştığını da sözlerine ekledi. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas'ın da önümüzdeki günlerde menşe ve transit ülkelere giderek temaslarda bulunacağı bildirildi.

NATO'dan yapılan açıklamada Belarus yönetimi göçmenleri AB'ye baskı yapmak için siyasi maşa olarak kullanmakla suçlandı. Açıklamada durumun kabul edilemez olduğu ve gerilimin tırmanmasından endişe duyulduğu belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı da Belarus'u "Avrupa'ya olan sınırlarında düzensiz sığınmacı akınını tertipleme ve zorlama çabalarına derhal son vermeye" çağrıldı.

 

polonya sığınmacı belarus göç kaçak kaçak giriş avrupa ab sınır