Pasifik'te gerilim tırmanıyor: Çok sayıda zırhlı araç sevk edildi, savaş jetleri uçuş yapıyor

TAKİP ET

Çin-Tayvan gerilimi tırmanmaya devam ediyor. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret edeceği iddiası üzerine Çin savaş jetleri Tayvan Boğazı'ndan uçuş yapmaya başladı. Çin ve ABD, bölgeye uçak gemileri ve savaş uçakları konuşlandırdı. Çin'in çok sayıda tank ve füze sistemlerini kıyı bölgelerine sevk ettiği görüldü.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin bugün Tayvan’ı ziyaret edeceği beklentisi, Çin ve ABD arasında tansiyonun fırlamasına yol açtı.

ÇİN’DEN ASKERİ SEVKİYAT

Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Tayvan’a sadece 180 kilometre mesafede bulunan Fujian bölgesine askeri sevkiyat yapmaya devam ediyor.

Çıkartma gemilerinin de bulunduğu bölgede, çıkartma harekatlarında kullanılabilecek zırhlı araçlar, Tayvan’ı vurabilecek çok namlulu roketatar ve füze atar sistemleri ve birçok askeri aracın, kıyı bölgelerine sevk edildiği görüntülendi.

SAVAŞ UÇAKLARI UÇUYOR

Tayvan medyasının diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberlerde Pelosi’nin bugün Tayvan'a inmesinin beklendiği öne sürülürken, ABD'yi art arda sert mesajlarla uyaran Çin hükümeti bağımsızlığını tanımadığı adaya savaş uçaklarını gönderdi.

Reuters haber ajansına konuşan kaynaklar, Çin savaş uçaklarının Tayvan adasının etrafında uçtuğunu ve tansiyonun çok yüksek olduğunu aktardı. Çin'in savaş gemilerinin de bölgede konuşlandığı belirtildi. Kaynaklar, Çin uçaklarının sürekli olarak taktik manevralarla ada yakınında tur attığını Tayvan ordusunun da tetikte beklediğini belirtti.

TAYVAN ORDUSU TEYAKKUZDA: ‘ÇİN FÜZE ATABİLİR’ İDDİASI

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, dün yaptığı açıklamada Çin’in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumak için sert tedbirler alacağını ve Çin ordusunun Pelosi’nin ziyaretini ‘‘oturup izlemeyeceğini” kaydederek, “Her tür ihtimale karşı hazırlıklıyız. Buna cesaret ederlerse ne yapacağımızı bekleyip görsünler” demişti. Zhao bugün yaptığı açıklamada da konuyla ilgili ABD’yle irtibat halinde olduklarını söyledi.

Sert açıklamalar sürerken Çin’in Tayvan’a füze atabileceği iddiaları da gündeme geldi.

Tayvan Savunma Bakanlığı ise bu sabah yaptığı açıklamada ordunun teyakkuz durumunda olduğunu bildirdi. Yerel kaynaklara göre Tayvan yakınlarındaki Çin kenti Şiamen'de de zırhlı araçlar konuşlandırıldı. Çin'deki sosyal medya platformlarında bölgede bir çatışma çıkabileceği endişesi tartışma yarattı.

Daha önce ABD Donanması’nın da USS Ronald Reagan uçak gemisi görev grubunu Güney Çin Denizi’ne yönlendirdiği açıklanmıştı.

ÇİN - TAYVAN ANLAŞMAZLIĞI

Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine, Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri Tayvan'a yerleşip, 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.

Bu girişim, Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmişti.

1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada, Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Pasifik Çin Tayvan ABD