Ovalı'nın mesajı ortalığı karıştırdı

TAKİP ET

Prof. Dr. Ercüment Ovalı'nın koronavirüsün tedavisi için ilaç bulduğunu ima ettiği açıklamalar ortalığı karıştırdı. Cumhurbaşkanlığı Bilim Kurulu açıklamalara tepki gösterirken, Ovalı'dan yeni bir mesaj daha geldi.

Koronavirüs salgınının tedavisi üzerine çalışmalar yürüten Prof. Dr. Ercüment Ovalı, dün akşam saatlerinde Twitter’da yayınladığı mesajla Türkiye’nin gündemine oturdu.  Prof. Dr. Ovalı, yayınladığı mesajda, “Bir aydır laboratuvarda çalıştığımız bir ilacın ismini 23 Nisan’da açıklayacaktık. Ancak o kadar etkili duruyor ki insanların hayatını kurtarabilir.” ifadelerine yer verirken, milyonlarca vatandaşın umutlarını yeşertti.  

Sözlerine devam eden Ovalı, “İnsanların hayatından gün çalmak istemedik. Acilen Dornaz Alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı” diyerek Sağlık Bakanlığı’na da açık çağrıda bulunmuştu. Ovalı’nın paylaştığı mesajda, “Kahramanlarıma teşekkür ederim.” notunun da bulunması dikkatlerden kaçmazken, paylaşım kısa süre içinde 400binden fazla kullanıcı tarafından beğenildi.


BİLİM KURULU ÜYESİNDEN TEPKİ
Dornaz Alfa ilacının koronavirüs tedavisinde kullanılabileceğini dün akşam Twitter hesabından duyuran Ovalı’ya, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap ise tepki gösterdi.  
Haber Global kanalına konuk olan Azap, Ovalı’nın paylaşımında söz edilen ilacın Türkiye’de hiç kullanılmadığını başka ülkelerde de klinik çalışma amacıyla çok küçük hasta gruplarında kullanıldığını ifade etti.


Sözlerine devam eden Prof. Dr. Azap şunları kaydetti:

“Çok olağanüstü günlerden geçiyoruz. Hastalık hızlı bir şekilde yayılıyor ve herkes elinden gelenin en fazlasını yapmaya çalışıyor. Bunun heyecanı ile bilimsel akış şemalarının dışına çıkam açıklamalarla karşılaşıyoruz. Ben bunu araştırmacıların heyecanına ve hastalığın çok yayılıyor olmasına bağlıyorum.”

“GEREKSİZ VE BİLİMSEL ZEMİNİ OLMAYAN…”
Açıklamalarına devam eden Prof. Dr. Azap, “Bu tür heyecanlı açıklamalar insanlarda gereksiz ve bilimsel zemini olmayan güven ve umut duygusuna sebep oluyor. Daha sonra hayal kırıklığı ve umutsuzluk gelişebilir diye endişelerim var. O yüzden bunları çok dikkatli değerlendirmek lazım. Çok sayıda çalışmalar var ama hala tedavide etkili oldudu bilimsel olarak kanıtlanmış bir ilacımız yok.” diye konuştu.

 “YANLIŞ ANLAŞILDIM”
Prof.Dr. Ercüment Ovalı dün akşam saatlerinde paylaştığı mesajın ardından bugün bir mesaj daha yayınladı. Paylaştığı mesajda yanlış anlaşıldığı ifade eden Ovalı, “16.04.2020 tarihinde gece yarısı attığım tweet mesajımın yanlış anlaşılması beni fazlasıyla üzmüştür. Kullandığım ifadeden bir ilaç-molekül bulduğumuz manası çıkartılmıştır, bu doğru değildir.” dedi.  



“BİZ İLAÇ BULMADIK”
Sözlerine devam eden Ovalı, “Biz ilacın firma ve marka ismini vermemek için farmakolojik ismini kullandık. Amacımız molekülü biz bulduk demek değildi. Bizim acilen test edilmesini istediğimiz ve öngördüğümüz şey, bu ilacın  COVID-19 hastalığı tedavi sürecinde yararlı olabileceğiydi.” ifadelerini kaydetti.

İlaç bulmadıklarının altını çizen Ovalı, “Özetle biz ilaç bulmadık, biz bir ilacın COVID-19 tedavisinde kullanılabileceğini öngördük, ayrıca bugünlerde dünyada başka araştırmacıların da benzer düşünceleri olduğu görülmektedir.Bu ilacın COVID-19 tedavisinde kullanımı ile ilgili klinik araştırma gerçekleştirme talebimiz TUSEB’e iletilmiştir. Bu noktada önemli olan ise tartışmaları bir kenara bırakıp acilen bu ve benzeri çalışmaların gerçekleştirilmesidir.” dedi.

BAKAN KOCA'DAN TEPKİ
Prof. Dr. Ercüment Ovalı’ya bir tepki de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan geldi. Bilim Kurulu toplantısının ardından kameralar karşına geçen Bakan Koca, Ercüment Ovalı’nın paylaşımlarına, “Sosyal medya üzerinden insanların umuduyla oynanmamalı.” diyerek tepki gösterdi.



Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Koca, “Sözü edilen ilaç, bir firmanın patentli ilacı. Ruhsatlı bir ilaçtır. Dünyada araştırmanın nasıl yapılacağı bellidir. Ve sosyal medya üzerinden insanların umudu ile oynanmamalı. Biz bu topraklara aidiyet içinde olan, insanlığa hizmet için çalışma yapan herkes bizim için kıymetlidir. Klinik araştırma için 23 Mart'ta bizim bu çağrımıza cevap verilebilirdi. İlaç ve aşı işi hem milli hem de stratejik bir iştir. Sosyal medya üzerinden yapılmaz.” ifadelerinde bulundu.

 

öykü serter öykü serter soruşturma