Otomobillerde '6 ay ve 6 bin kilometre' kararına uymayanlara verilecek ceza belli oldu

TAKİP ET

Otomobil satışlarına getirilen "6 ay ve 6 bin kilometre zorunluluğu" hakkında yeni bir gelişme yaşandı. 6 ay ve 6 bin kilometre sınırlarına uymayanlara verilecek cezalar belli oldu.

Sıfır araçların satın alındıktan hemen sonra satılmasını engelleyen düzenleme, 16 Ağustos'ta Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.  Kararla birlikte 6 ay ve 6 bin kilometre geçmeden otomobiller satılamayacaktı.

Gazeteci Emre Özpeynirci, yeni düzenlemeye ilişkin detayları paylaştı. Özpeynirci, TV100'de kaleme aldığı haberinde yürürlüğe giren yönetmelikte belirtilmeyen, satıcıların bu kurallara uymaması halinde uygulanacak cezai yaptırımları paylaştı.

6 AY VE 6 BİN KM UYMAYANLARA VERİLECEK CEZA

Özpeynirci tarafından aktarılan detaylara göre ikinci el ticareti yapan şirketler, 6 ay ve 6 bin kilometre sınırlamalarına uymamaları halinde yalnızca 8.400 TL’lik cezai yaptırıma tabi tutulacak. Perakende kanuna tabi olduğu aktarılan düzenlemede yetkili satıcılara verilen ceza ise 5 kata kadar artırılabilecek.

Özpeynirci, belirlenen yaptırım miktarının oldukça düşük olduğunu vurgulayarak 8.400 TL’lik cezanın ikinci el şirketleri için hiçbir anlam ifade etmediğini, yetkili satıcıların da 42 bin TL’ye varacak cezaları bile karşılayabileceğini paylaştı. Yani Özpeynirci’ye göre yeni düzenleme, pek de caydırıcı cezalara sahip olmadı.

İkinci el araç satışlarında aracı olan noterler, bu satışların cezai yaptırım kapsamında olup olmadığını verdiği kararlarla belirleyecek. Noter, 6 bin kilometre veya 6 ay sınırları tamamlanmamış olmasına rağmen satışları onaylayabilecek.

Araba otomobil 6 ay 6 bin kilometre 6 bin km şartı 6 ay şartı ceza para cezası