Otellerin koronavirüs tedbirleri

TAKİP ET

Koronavirüs sebebiyle ara verilen turizm, haziran ayından itibaren tekrar canlanmaya başlayacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı, sürecin güvenli ilerlemesi için konaklama tesislerinde alınacak önlemlere ilişkin genelge yayımladı.

Yayımlanan genelgeye göre, işletmeler koronavirüs ve hijyen kurallarını kapsayan bir protokol hazırlayacak.
Protokolde hastalık belirtileri gösteren müşteriye personelin yaklaşımı ve uygulanacak işlemleri tanımlayacak, genel kullanım alanlarına ilişkin sosyal mesafe planı hazırlanması yer alacak.

SINIRLI SAYIDA MİSAFİR

Konaklama tesisleri sosyal mesafe kuralları korunarak belirlenmiş kapasitede misafir kabulü yapacak. Misafirlerin tesislere girişinde termal kamera veya temassız ateş ölçümü uygulamalarıyla vücut ısıları ölçülecek. Gerekli dezenfeksiyon işlemleri yapılacak. Talep edilmesi hâlinde misafirlere maske ve eldiven gibi kişiye özel koruyucu ekipmanlar da verilecek.

Ayrıca misafirlerden son 14 gün içerisinde bulunduğu yerlerin, varsa kronik rahatsızlıklarının ve Covid-19 geçirip geçirmediklerine ilişkin de bilgiler istenecek.

SOSYAL MESAFE HATIRLATILACAK
Genelge kapsamında konaklama tesisleri, sıra ve kalabalık oluşabilecek bütün alanlarda sosyal mesafe işaretlemeleri yapacak.
Yemek salonları, lobi, resepsiyon alanı, animasyon alanları, bar, diskotek, satış üniteleri, açık alanlarda yer alan oturma/bekleme/yeme-içme düzenlemeleri ile havuz çevresi ve kıyıda bulunan gölgelikler/şezlong grupları dahil tüm genel kullanım alanları sosyal mesafe planına uygun düzenlenecek. Bu alanlarda sosyal mesafeye ilişkin gerekli önlemler alınıp işaretlemeler yapılacak, kapasiteden fazla misafir kabul edilmeyecek.

ÇOCUK ALANLARI KAPALI OLACAK
Asansörlerin sosyal mesafe kurallarına uygun kullanımına ilişkin asansör içi yer işaretleri ve yazılı bilgilendirme yapılacak.
Tesis içerisinde çocuklara ayrılmış oyun odaları, çocuk kulübü, lunapark, oyun bahçesi-alanı gibi üniteler hizmete açılmayacak.
Aynı odada konaklayan veya aynı aileden olan misafirlerin genel alan kullanımlarında birbirleri ile sosyal mesafe şartı aranmayacak.

MASALAR 1.5 METRE ARAYLA DİZİLECEK
Tesislerde yemek servisi verilen masalar arası mesafe 1.5 metre, yan yana sandalyeler arası ise 60 santimetre olacak şekilde düzenlenecek.
Açık büfe uygulaması yapılması hâlinde açık büfenin misafir tarafına misafir erişimini engelleyecek şekilde pleksiglas veya benzeri bariyer yapılacak, servisler mutfak personeli tarafından sunulacak.
Hamam, sauna, masaj üniteleri gibi SPA üniteleri ‘Sağlıklı Turizm Sertifikası’ bulunmayan tesislerde hizmete açılamayacak.
Klor seviyesi açık havuzlarda 1-3 ppm, kapalı havuzlarda 1-1.5 ppm arasında tutulacak.
Plaj-havuz havluları kapalı poşetler içinde veya görevli personel tarafından misafir kullanımına sunulacak.

OTEL ODALARI DEZENFEKTE EDİLECEK
Müşteri odaları, odalarda elle temas edilen yüzeyler ve telefon, kumanda, su ısıtıcısı, kapı-pencere kolları gibi donanımlar misafirin konaklaması sona erdiğinde dezenfekte edilecek.
Klimaların ve havalandırma sistemlerinin filtreleri sık sık değiştirilecek.
Alışverişlerde mümkün olduğunca temassız ödeme alınacak.
 

PERSONELE DÜZENLİ SAĞLIK KONTROLÜ
Personelin düzenli sağlık kontrolü yapılacak; personel girişinde termal kamera veya temassız ateş ölçümü uygulamaları, dezenfeksiyon paspasları ve el dezenfeksiyonu veya antiseptiği bulundurulacak.
Personele, maske, cerrahi maske, eldiven, siperlik gibi koruyucu donanım ile el dezenfeksiyon imkânı sağlanacak.
 




 

turizm otel konaklama koronavirüs covid19