Osman Batur unutulmadı

TAKİP ET

Çin ve Rus rejimlerine karşı Doğu Türkistan'ın bağımsızlığı için direnen isimlerin başında gelen Osman Batur, 1951 yılında idam edilmişti. Bugün Osman Batur'un ölüm yıldönümü...

Asıl adı Osman İslamoğlu'dur. Halkı ona cesur ve kahraman anlamlarını taşıyan "Batur" ismini vermiştir..
Batur 1899 senesinde Altay'ın Köktogay bölgesinin Öngdirkara mevkisinde doğdu.

Altay Kazaklar'ından olan Osman Batur, orta halli bir çiftçi ailenin oğluydu. Göçebe Kazak hayatı yaşayan, iyi binici ve usta bir avcı olan Osman Batur, savaş sanatını 12 yaşında hizmetine girdiği Kazak Türkler'inden olan Böke Batur'dan öğrendi. Böke Batur'un Çinliler'e yenilmesinin ardından Türkiye'ye gelirken yakalanıp başının kesilmesinin ardından Osman Batur 40 yaşına kadar çiftçilik ile uğraştı.

Çin yönetiminin baskılarını iyice arttırması Osman Batur'un silahını alıp tek başına dağa çıkmasına etken oldu. 

MÜCADELESİ VE KAHRAMANLIĞA GİDEN YOL
Osman Batur 1941 yılında başladığı mücadelesinde, Altay ve Doğu Türkistan topraklarının Çin ve Ruslar'dan temizlenmesini amaç edindi. 2. Dünya Savaşı yıllarında Çinliler'in Türkler'e yönelik baskılarının artması Osman Batur'un başlattığı direniş hareketinin yükselmesine neden oldu. 

Altaylar'ı Çinliler'den temizlemeye başlayan Batur, 1943 senesinde bu hedefine ulaşmış gözüküyordu. 22 Temmuz 1943 senesinde Bulgun'da yapılan törende Batur, Altay Kazaklar'ının hanı ilan edildi.

945 senesinde birkaç şehir haricinde kontrol Türkler'in elindeydi. Çin orduları vahşi yöntemlerle Osman Batur'u bölgeden çıkardı. Batur tek başına başladığı mücadelesinde 30 bin kişiye ulaşmıştı.

1951 yılında Kanambal'da sıkıştırılan Osman Batur esir düştü ve Urumçi'ye götürüldü.

29 Nisan 1951'de kurşuna dizilerek şehid edildi.

SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLDU
Doğu Türkistan direnişinin sembol ismi olan Osman Batur sosyal medyada birçok hesap tarafından ölüm yıldönümünde anıldı.  

osman batur kimdir