Naci Görür olası 'Büyük İstanbul Depremi' için tarih ve büyüklük verdi

TAKİP ET

Bilim Akademisi üyesi yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "1999'dan itibaren 30 sene içinde her an olmak üzere İstanbul'da 7 ve üzeri deprem olma olasılığı yüzde 64. Bu 2029'a kadar bir süre demek" dedi.

Sabancı Üniversitesi tarafından düzenlenen "Toplum ve Afet Riski Yönetimi" seminerinin 7'ncisi, "Ülkemizde Deprem ve Depreme Dirençli Kentler" başlığıyla gerçekleştirildi.

Dr. Ozan Duygulu'nun moderatörlüğünde gerçekleşen seminere konuk konuşmacı olarak İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür katıldı.

"BİZ İSTANBUL’U DEPREM İÇİN DİRENÇLİ HALE DÖNÜŞTÜREBİLİRİZ" 

Görür, bugünün teknolojisiyle depreme dayanıklı kentler inşa etmenin zor olmadığını belirtti ve şunları söyledi:

"Olası bir İstanbul depreminde kanalizasyon ve içme suyu sistemlerinin zarar görebileceğini görüyoruz. Bu nedenle, sistem düzeltme çalışmalarına başladık. Bu, Türkiye'de bir ilk. Ciddi bir şekilde çalışırsak, İstanbul'u depreme dayanıklı hale dönüştürebiliriz."

"7 VE ÜZERİ DEPREM OLMA OLASILIĞI YÜZDE 64"

Görür, 1999'dan itibaren gelecek 30 yıl içinde İstanbul'da her an 7 ve üzeri şiddette deprem olma olasılığının yüzde 64 olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Bu, 2029'a kadar bir süre demek. Bu tahminde 15 yıl artı veya eksi bir sapma düşünülüyor. En iyi senaryoda, bu bize 2044'e kadar zaman sağlıyor. Eğer Afet Bakanlığı kurulabilir ve uygun bir bütçe ayrılabilirse, ülke genelinde önemli bir ilerleme kaydedebiliriz."

Naci Görür İstanbul Depremi