Naci Görür o bölgeyi işaret etti: "Uzun bir dönem büyük depremler olmaz"

TAKİP ET

ABD'li bilim insanları, Malatya'nın Pütürge ilçesinde deprem olabileceği uyarısında bulunmuştu. Prof. Dr. Naci Görür, konuya ilişkin açıklama yaptı.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6'lık depremer 11 ilde ağır yıkıma neden oldu. Depremin üzerinden 79 gün geçti ancak Türkiye depremi konuşmaya devam ediyor.

ABD'deki Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden bilim insanları, Kahramanmaraş merkezli depremlerde Pütürge fayının kırılmadığına dikkat çekerek sürtünmenin yoğunlaşması durumunda Malatya yakınlarında 6,8 büyüklüğünde bir depremin tetiklenebileceği uyarısında bulunmuştu. 

Jeofizikçi Sylvian Barbot, “Neye karşı hazırlıklı olmamız gerektiği konusunda biraz daha bilgi sahibi olduk. Zamanlamasını bilmiyoruz ama nerede olabileceğini biliyoruz. Ana şok için, yırtılma yayılımı Doğu Anadolu fayının dağınık sonlanmasında güneye doğru durmuş ve 2020 yılında 6,8 büyüklüğündeki Elazığ depreminin yaklaşık 20 kilometre güneyindeki Pütürge segmentine doğru kuzeye doğru daralarak potansiyel bir sismik boşluğu vurgulamıştır. Bu olaylar, olgunlaşmamış fay sistemlerinin yüksek sismik potansiyelinin altını çizmektedir." ifadelerini kullanmıştı. 

NACİ GÖRÜR'DEN KRİTİK AÇIKLAMA

Amerikalı bilim insanlarının açıklamasının ardından Bilim Akademisi Üyesi, Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür'den açıklama geldi.

Görür, "Elazığ'dan Hatay'a kadar kırılmamış fay veya fay kesimlerinde küçük-orta boyutlu depremler olabilir ama Doğu Anadolu Fayı (DAF)/Ölü Deniz hattı üzerinde artık uzun bir dönem büyük depremler olmaz." dedi.

Naci Görür Malatya deprem