Mustafa Destici: Türkiye'de hayat pahalılığı var, Çiftçiden ÖTV alınmamalı

TAKİP ET

BBP Genel Başkanı Mustafa Desteci, dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İttifak ortaklarının aksine ekonomide sorun olduğunu ve hayat pahalılığı olduğunu söyledi. Destici, "Ben de hayatın içindeyim, Türkiye'de hayat pahalılığı var" dedi. Ayrıca Destici, ekonomideki sorunların çözümü için teşhisin doğru konulması gerektiğini ifade etti.

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, İttifak ortağı AKP'nin yanı sıra ekonomide sorunlar olduğunu belirtti ve gıda ürünlerindeki fahiş fiyatlara dikkat çekti. Haberler.com'a konuşan Destici, ekonomideki sorunların çözümü için teşhisin doğru konulması gerektiğini belirterek, "Ben de hayatın içindeyim, Türkiye'de hayat pahalılığı var" dedi. Destici, çiftçiden ÖTV alınmaması gerektiğini de söyledi.

"HAYAT PAHALILIĞI VAR"
Marketlerdeki fahiş fiyat tartışmalarına değinen Destici, kendisinin de hayatın içinde olduğunu belirterek, fiyatlardaki artışın farkında olduklarını ve bunların çözümü için önerilerinin olduğunu ifade etti. Destici, "Türkiye'de hayat pahalılığı var. Ben de halkın içindeyim, hatta en çok halkın içerisinde olan kişiyim. Bazı siyasi parti genel başkanları da geziyor ama ben bir ile gittiğimde günlerce kalıyoruz. Bir diğeri gidiyor, etrafında medya ordusu... Bir esnafa omuz atıyor, medya çekiyor sadece o geziyormuş gibi algı oluşturuluyor. Bizim böyle imkanlarımız yok. Hal böyle olunca bizim gezdiğimiz fazla gözükmüyor" dedi.

"TEŞHİSİ DOĞRU KOYMAK GEREKİYOR"
Ekonomideki sorunların çözümü için teşhisin doğru konulması gerektiğini ifade eden Destici, "Ben hala çiftçilik yapan birisiyim. Esnaflık yaptım, inşaatlarda çalıştım. Traktör sürdük, halde çalıştık. Şimdi diğer taraftan eğitimciyim, öğretmenlik yaptım, akademisyenlik yaptım. Esnaflık yaptım, marketimiz vardı. Ben hayatın içinden bir insan olarak köylünün de esnafın problemini de asgari ücretlinin problemini de biliyorum. Dolayısıyla bunların çözüm yollarını da biliyoruz. Bunu çözmek için önce teşhisi doğru koymamız gerekiyor" diye konuştu.

"ÇİFTÇİDEN ÖTV ALINMASI ÇOK YANLIŞ"
Üreticinin sorunlarına da değinen BBP lideri Destici, "Ben mesela yıllardır söylüyorum, mazottaki  ÖTV çiftçiden alınmamalı. Çiftçiden Özel Tüketim Vergisi alınır mı? Üreticiden bu vergi alınır mı? Adam özel mi tüketiyor? Bunun kaldırılması lazım. Aradaki kesim var bir de. Direkt zincir market sahibi, haldeki toptancı. Gel sen diyor bu tarlaya soğan veya patates ek, ben bunu alacağım. Fiyatı da şu, parasını peşin veriyor. Pazarlığını bir sene öncesinden yapıyor ve malı da ucuz alıyor. Çiftçi ucuza elden çıkarıyor ama vatandaş pahalıya almış oluyor. Halde aracılar var. Esas parayı kazanan halciler. Tüketici ürünleri yüksek fiyatla tüketmek zorunda kalıyor. Denetlenmesi gereken yer aracıların devreye girdiği kısım. Fındıkta nasıl bir taban fiyat varsa, bu ana ürünlerin de fiyatlandırılması gerekiyor. Arz talep dengesi de oluşturulmalı. Dolayısıyla bir fiyat politikası belirlenmeli, planlanmalı ve fahiş fiyat ortadan kaldırılmalıdır. Diyelim ki 1 liraya aldı, bunu 2 liraya satmak zorunda olmalı" dedi.
 

destici ekonomi çiftçi erdoğan akp bbp