MÜSİAD, doların düşeceğini 2 hafta önceden biliyor muydu? Açıklamaları yeniden gündemde

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Döviz garantili mevduat" planını açıklamasıyla birlikte döviz kurlarında sert bir düşüş yaşandı. Dövizdeki düşüşün ardından iktidara yakınlığı ile bilinen MÜSİAD'ın " 10-15 gün içinde doların düşeceğini düşünüyoruz" açıklaması akıllara geldi.

TL'deki değer kaybının tarihi seviyeye ulaşmasının ardından dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Döviz garantili TL mevduat sistemi"ni açıklamasıyla birlikte döviz kurlarında sert düşüş yaşandı.

18.50 TL seviyelerine kadar yükselen dolar kuru 11.10 TL'ye kadar geriledi. Dolar kuru daha sonra 14 TL'ye kadar tekrar yükseldi. 

Türk ekonomisinde yaşanan bu gelişmelerin ardından AKP'ye yakınlığı ile bilinen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Aralık ayı başında yaptığı açıklamalar gündeme geldi.

MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, dolardaki yükselişin 2 hafta içinde düzelmesini beklediklerini söylemiş ve "10-15 gün içinde bu oynaklığın geçeceğini düşünüyoruz. Kurla ilgili şu ana kadar kim tahminde bulunduysa hepsi yanıldı. Kur zaten gerçek değerinin üzerinde" ifadelerini kullanmıştı.

Söz konusu açıklamalarının ardından "MÜSİAD doların düşeceğini önceden biliyor muydu?" sorusu akıllara geldi.

Asmalı, şu ifadeleri kullanmıştı:
"İş adamları olarak isteğimiz kurda çok ani değişiklikler olmaması. Hem kamu hem de özel sektör borç ödemesi için dolar alınca kur hareketlendi. Bunun geçici olduğunu düşünüyoruz. 10-15 gün içinde bu oynaklığın geçeceğini düşünüyoruz. Kurla ilgili şu ana kadar kim tahminde bulunduysa hepsi yanıldı. Kur zaten gerçek değerinin üzerinde. Mevcudun üstüne çıkmayacağını düşünüyoruz. Dış borç ödemeleri bittiği anda olumlu bir tablo bekliyoruz. Arkadaşlarla ve ekonomistlerle yaptığımız toplantıda kurun yıl sonunda 8.5-9 TL bandında olmasını bekliyorduk. 12-13 TL'ler şu anda kurun çok yüksek olduğunu gösteriyor."

müsi̇ad dolar euro türk lirası ekonomi iş adamları akp erdoğan döviz garantili mevduat mevduat döviz