Müsavat Dervişoğlu'ndan gündeme bomba gibi düşen kritik Amasra soruları

TAKİP ET

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, 40 işçinin hayatını kaybettiği Bartın Amasra'daki maden faciasına ilişkin kritik açıklamalarda bulundu.

Bartın'da Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'nde dün saat 18.15 sıralarında yer altında patlama meydana geldi.

Patlama sonrası 40 işçi hayatını kaybetti. 58 işçi kurtarıldı. İstanbul’da 6, Bartın’da 5 olmak üzere toplam 11 maden işçisi tedavi altına alındı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, maden faciasının ardından sosyal medya hesabından kritik açıklamalarda bulundu. Dervişoğlu, hükümete 3 soru yöneltti.

"CEVAP VEREMEYENLER KATLİAMIN SORUMLULARIDIR"

Dervişoğlu'nun açıklamaları şöyle:

"Bartın Amasra’da gerçekleşen ve canlarımızı yitirdiğimiz maden kazası yüreklerimizi dağladı. Kamusal sorumluluğu olan bizler tam bu noktada konuşmak zorundayız. Konuşmalıyız ki en azından bundan sonra işçi kardeşlerimiz ailelerinin yanına sağ salim dönebilsinler.

'Kazalar bu işin fıtratında vardır' demek; devlet ciddiyetinden nasipsizliktir, insan canına kıymet vermeyen bir yaklaşımın eseridir. İlgililer aşağıdaki sorulara cevap vermek zorundadır:

1- Sayıştay’ın kazanın gerçekleştiği işletmeyle ilgili 2019 raporundaki çarpıcı uyarılara ilişkin bugüne kadar hangi önlemler alınmıştır?

2- Bu madeni en son hangi kamu kurumları, ne zaman denetlemiştir ve bu denetimlerde ne tür bulgular tespit edilmiştir?

3- 2013 yılında Kozlu’da gerçekleşen maden kazasında sorumluluğu olduğu gerekçesiyle yargı marifetiyle cezalandırılan Kazım Eroğlu, hangi saiklerle TTK Genel Müdürü olarak atanmıştır?

Bu sorulara açık ve tatmin edici cevap veremeyenler, Amasra’da yaşanan katliamın sorumlularıdır."

"DEVLETİN İTİBARI VE GÜVENİRLİĞİ YERLE BİR EDİLMİŞTİR"

Dervişoğlu, akşam saatlerinde ise şu açıklamayı yaptı:

"Bir devletin ciddiyeti ve itibarı, kurumlarının ve yöneticilerinin verdiği bilgilerin gerçekliği ölçüsündedir. Son bir ay içerisinde çok kritik hadiselerde kamu yöneticilerinin ve devlet kurumlarının verdiği bilgilerin kısa sürede yanlışlandığını üzülerek takip ettik.

Önce Mersin’deki menfur terör saldırısının failinin bakanlık tarafından açıklanan kişi olmadığı ortaya çıktı. Sonra Kadıköy’de gerçekleşen patlamanın sebebinin vali tarafından açıklandığı üzere doğalgaz kaynaklı olmadığı anlaşıldı.

Bugün de AFAD’ın Bartın Amasra’daki maden kazasının sebebini “sehven” yanlış açıkladığını öğrendik. AKP iktidarı süresince devlet kurumlarının içi boşaltılmış, liyakat esas alınmadan oluşturulan kadrolar devletimizin itibarını ve güvenilirliğini yerle bir etmiştir.

İYİ Parti iktidarında, kamuda AKP’nin açtığı yaralar sarılacak, yeniden itibarı kazandırılan devletimiz milletiyle kucaklaşacaktır."

Müsavat Dervişoğlu İYİ Parti Bartın maden Amasra