Muhammet Olgun'un 'Baki Gülistanda Bir Nihal Atsız'ın Bâki'ye Naziresi ve Aruz Ölçülü Şiirleri' kitabı okuyucuyla buluştu

TAKİP ET

Muhammet Olgun'un Baki Gülistanda Bir Nihal – Atsız'ın Bâkî'ye Naziresi ve Aruz Ölçülü Şiirleri kitabı çıktı.

Muhammet Olgun tarafından kaleme alınan kitap, Hüseyin Nihâl Atsız’ın Bâkî’ye naziresini ve aruz ölçülü şiirlerini kapsıyor. Yaklaşık 2 yıllık bir araştıma sonucu ortaya çıkan bu eser, Hüseyin Nihal Atsız'ın hayatı ve fikilerinden ziyade, onun şair yönüne ve kaleme aldığı eserlere dayanıyor. 

Başlıca iki bölüme ayrılmış olan kitap, ilk bölümde Nihâl Atsız'ın nazire olan şiirlerinin ayrıntılı bir incelemesini, ikinci bölümde ise yine Atsız'ın bütün aruz ölçülü şiirlerine yer ver vermekle birlikte bu şiirlerin de incelemesini içeriyor. Şaire ait 28 aruz ölçülü şiirin tespit edildiği kitapta, şiirlerin kaynağı olarak büyük çoğunluğu Nihâl Atsız'a ait Yolların Sonu adlı kitabı başta olmak üzere yazara ait dergi yazıları, roman ve diğer kaynaklardan da yararlanılıyor. 

Yine kitapta Hüseyin Nihâl Atsız'a ait olup son dönemde ortaya çıkan ve 1926-1927 yıllarına dayanan 2 aruz ölçülü şiirine de şiirlerin eski harfli metinleri ile birlikte yer veriliyor. 

Kitabın son bölümüne gelindiğinde ise şair Nihâl Atsız'ın aruz ölçüsünü kullanma yöntemini gösteren bir tablo verilerek, usta şairin şekle anlamı feda etmeyen sivri kalemi okuyucuya gösteriliyor. 

Hüseyin Nihâl Atsız'ın edebi tarafına ışık tutan eserin yazarı Muhammet Olgun, makale olarak yola çıktığı çalışmasının kitaba dönüş serüvenini ise şöyle açıklıyor: 

"Bu çalışmayı makale olarak hazırlamıştım. Makale sadece nazire olan şiirleri kapsıyordu. Daha sonra Nihâl Atsız’ın aruz ölçülü şiirleri hakkında bir çalışma yapılmadığını gördüm. Zaten aruz ölçülü şiirleri çok da bilinmiyordu. Bundan dolayı çalışmayı iki bölüme ayırıp aruz ölçülü şiirlerini de ekledim. Böyle olunca da çalışma makale boyutunu aştı ve ben de kitap olarak yayımlamaya karar verdim."

"YAKLAŞIK 2 YILDA HAZIRLADIM"
Makeleden kitaba evrilen bu eserin uzun ve detaylı bir çalışma ürünü olduğunu belirten Olgun, "Kitabı yaklaşık 2 yılda hazırladım. Hazırlık sürecinde kütüphane kütüphane gezerek Atsız’ın kitaplarının ilk baskılarına kadar ulaştım. Bunun dışında yazılarının yayımlandığı dergileri ayrıntılı inceledim. Bunun çok faydası oldu çünkü bazı şiirlerini kitaplarına almamış veya bazı şiirlerindeki bir harf sonraki baskılarda yanlış – eksik yazılmış. Aruz ölçüsünde bir harf tüm ölçüyü bozabilir. Bu tarz düzeltmeleri de dipnotlarda belirttim. Sonuç olarak kitaplarından, dergilerinden, mektuplarından vb. kaynaklardan derlenen bütün aruz ölçülü şiirlerini kapsayan bir eser ortaya çıkmış oldu" yorumunda bulundu. 

21 Eylül 1997’de Trabzon’da doğan Muhammet Olgun, ilk, orta ve lise öğrenimini aynı şehirde tamamladı. 2016 yılında Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne girip 2020’de mezun olurken, aynı bölümün Türk Dili alanında da yüksek lisans eğitimine başladı. Şu anda tez döneminde olan Olgun, Orhun Türkçesiyle Oğuz grubu lehçelerinin (Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, Gagavuz Türkçesi) ses ve anlam bakımından karşılaştırmasını yapmaktadır.

muhammet olgun nihal atsız kitap ötüken baki gülistanda bir nihal atsızın bâkiye naziresi ve aruz ölçülü şiirleri