Mu varyantı nedir, nerede çıktı? Aşılar Mu varyantına etkili mi?

TAKİP ET

Koronavirüs salgını tüm dünyada hızla etkisini sürdürmeye devam ederken Alfa, Beta, Gamma ve Delta varyantları ortaya çıkmıştı. Koronavirüse karşı üretilen aşıların, sonradan oluşan bu varyantlar karşısında etkili olduğu söylenmiş ve endişe ortadan kaldırılmıştı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise geçtiğimiz gün yaptığı yeni varyant açıklaması ile dikkatleri üzerine çekti. 

DSÖ, yaptığı açıklamada takibe aldıkları yeni bir koronavirüs varyantının olduğunu duyurdu. DSÖ tarafından ‘Mu Varyantı’ olarak adlandırılan 5. koronavirüs varyantı, endişe ile karşılandı. Hayatın, normale dönmek üzere olduğu yeni normaller yaklaşırken çoğu kişi “Mu varyantı nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, Aşılar Mu varyantında etkili mi?” gibi sorulara cevap aramaya başladı. İşte Mu varyantı ile ilgili bilinmesi gerekenler…

DSÖ tarafından incelenmesi gereken varyantlar arasına giren Mu varyantı, en güçlü varyantlar arasında olan Delta Varyantından sonra tehlike sinyalleri çalıyor. 

MU VARYANTI NEDİR, NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTIR?
DSÖ, düzenli olarak yayımladığı haftalık raporunda ocak ayında Kolombiya'da tespit edilen "B.1.621" varyantına dikkatini çevirdi. Koronavirüs varyantı olan B.1.621 varyantını Mu varyantı olarak adlandıran DSÖ, Güney Amerika ve Avrupa'da Mu varyantına yakalananların olduğunu açıkladı. 

Mu varyantı ilk kez Kolombiya’da görülürken Kolombiya'da vakaların yüzde 39'unu ve Ekvador'daki vakalarını yüzde 13'ünü oluşturduğunu bildirildi. 

AŞILAR, MU VARYANTINDA ETKİLİ Mİ?
Mu varyantı, koronavirüs ile benzer belirtiler gösterirken Koronavirüs varyantlarını iki sınıfa ayıran DSÖ, Mu Varyantını ilgi varyantları arasında değerlendiriyor. Endişe varyantlar ise Alfa, Beta, Gamma ve Delta varyantları olarak sıralanıyor. DSÖ, Mu varyantı ile ilgili yaptığı açıklamada ise mevcut koronavirüs aşılarının Mu varyantına karşı dirençli olabileceğini duyurdu.

dsö mutasyon mu varyantı virüs koronavirüs mu varyantı nedir