Mokha Limanı'na saldırı Yemen'de insani krize yol açıyor

TAKİP ET

Yemen'in Mokha limanına balistik füzeler ve insansız hava araçları ile yapılan saldırıda Kızıldeniz'in Mokha limanı hedef alındı.

4 işletme binası, 3 depo, bir gözetleme kulesi, 23 araç ve 12 bin kişilik yiyecek kolileri yok edildi. Bu saldırı, limanın eski günlerindeki gibi işlemesi için yapılan çalışmaları da sekteye uğrattığı ileri sürüldü.

Liman müdürü, İran'ı, ticaret gemilerini hedef alarak ticari faaliyetleri engellemeye çalışmakla suçladı. Yemen hükümeti ise İran destekli Husilerin Yemen’de kıtlığın artmasına neden olmak ve insani trajedileri artırmakla itham etti. On binlerce insan yardımlardan mahrum kaldı.

Yemenli aktivistler ise, Stockholm Anlaşması'nın dondurulmasını ve Hudeyde şehri ve limanlarının kurtarılmasının yeniden başlatılmasını talep ediyorlar.  Bağımsız gözlemcilere göre ise, saldırıyı gerçekleştiren Husilerin amacı; ithalatın kendi kontrolündeki Hudeyde limanına yönlendirmek.  Ayrıca Nükleer Müzakerelerde elini güçlendirmek isteyen İran'ın bu saldırıları tırmandırdığı iddia ediliyor. Saldırının, barış çabalarını engellemek için İranlı Husilerin bir mesajı olarak değerlendirenler de var. 

Saldırı, ABD'nin Yemen büyükelçisi Lenderking'in Yemen Başbakanı ile görüşmesine de gölge düşürdü. ABD Büyükelçisi Lenderking, Husi milisleri tarafından şiddeti tırmandırmayı derhal durdurması gerektiğini vurguladı. ABD elçisi ayrıca, Suudi Arabistan'daki tesisleri ve sivilleri hedef alınmasının durması gerektiğini de söyledi.  

ABD'nin bölgede sürdürdüğü müzakere çalışmalarıyla, Husilerin sorumlu tutulduğu saldırıların eş zamanlı olması dikkat çekti.  Husi milisleri Yemen kıyılarında gemilere ve tankerlere saldırmaya devam ediyor. Husiler'in 2016 yılının ekim ayında da bir ABD destroyerine de iki kez saldırdığı iddia edilmişti.  Saldırı, Husilerin uluslararası güvenli koridorları için oluşturduğu büyük tehlikeye dikkat çekiyor.

Biden yönetiminin Husileri terör listesinden çıkarmakla hata yaptığı iddiaları saldırılar sonrası yeniden gündeme geldi.

yemen mokha limanı mokha saldırıları