Mısır, 3.5 milyar dolarlık gemiye el koydu

TAKİP ET

Mısır, Süveyş Kanalı'nda karaya oturarak deniz trafiğinin altı gün durmasına neden olan The Ever Given gemisine el koydu. Yetkililer, 900 milyon dolarlık hasar ve gecikmeye sebep olan geminin zararın karşılanana kadar tutulacağını belirtti.

Süveyş Kanalı'nda 24 Mart'ta karaya oturan ve deniz trafiğinin altı gün durmasına neden olan The Ever Given, şimdi de Mısır hükümeti ile gemi sahibi Shoei Kisen Kaisha isimli şirket arasındaki anlaşmazlık nedeniyle sıkıştı.

Gemiye el koyan kanal yetkililerinin, The Ever Given'in sahibi şirketten 916 milyon dolar tazminat talep ettiği ve yol açtığı zarar karşılanana kadar geminin ilerlemesine izin vermeyeceği belirtildi.

Japon şirkete ait geminin 6 gün boyunca yarattığı 900 milyon dolarlık zararı talep eden Mısırlı yetkililerden Süveyş Kanalı Yönetimi Başkanı Osama Rabie, “Görüşmelerimiz sürüyor. Onlar para vermek istemiyor. Maddi zararın yanı sıra bu olay morallerimizi de düşürdü” dedi.

Geminin filo bünyesinde olduğu Japon Shoei Kisen şirketi ise görüşmelerin devam ettiğini duyurdu. Şirket sözcüsü Ryu Murakoshi, Wall Street Journal gazetesine, “Halen konuşuyoruz, görüşmeler sürüyor” dedi.

Yaklaşık 3.5 milyar dolarlık yük taşıyan Ever Given’ın durdurulduğu ve halen bekletildiği belirtilirken mürettebatın sağlık durumunun ve moralinin iyi olduğu belirtildi. Yetkililer mürettebatın maaşının ödenmeye devam ettiğini de açıkladı.
 

mısır ever given gemi süveyş kanalı kanal