Milli Eğitim, Fatih projesine 408 milyon lira harcayacak

TAKİP ET

AKP'nin, 'Eğitimde asrın projesi' dediği ve 11 yılda yalnızca yüzde 70'lik hedefe ulaşan Fatih Projesi için yapılan harcamalara bir yenisi eklendi. Fatih Projesi kapsamında bu kez, 408 milyon lira bütçe ile okullara ağ altyapısı kurulacak.

AKP’nin 2010’lu yıllarda "Eğitimde asrın projesi" dediği ve FATİH Projesi kapsamında öğrencilere dağıtılan milyonlarca liralık tabletler, 11 yılın sonunda ancak yüzde 70’lik gerçekleşme oranına ulaşmasına rağmen aynı proje kapsamında 408 milyon liralık yeni bir harcama yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığı, Fatih Projesi kapsamında okullarda ağ altyapısı kurulması amacıyla yeni bir sözleşme imzaladı. 

PROJENİN MALİYETİ 822 MİLYON LİRAYI GEÇTİ
Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre, Verify ve Proday şirketlerinin ortaklığıyla yapılacak iş, “7 bin okula ağ altyapı kurulumunu” kapsıyor. 4 Haziran 2021 tarihinde başlayan iş, 26 Kasım 2022’de tamamlanacak. İşin yaklaşık maliyeti ise 822 milyon 468 bin TL olarak açıklandı.

MEB, 2010-2021 yıllarını kapsayan 11 yıllık dönemde FATİH Projesi kapsamında 15 milyar TL’ye yakın para harcadı. Bakanlık, başarısızlığı verilerle tescillenen projeden salgın sürecinde de vazgeçmedi. Milyonlarca öğrenci ve veli, okulların salgına hazırlanmasına yönelik uygulamaların kaynak sorunu nedeniyle yetersiz kalmasını eleştirirken MEB, FATİH Projesi kapsamında yaptığı harcamalara bir yenisini daha ekledi.

Tüm öğrencilere tablet dağıtma iddiasıyla yola çıkan proje kapsamında bugüne kadar tablet dağıtılan öğrenci sayısı 1 milyon 130 binde kalırken okullardaki altyapı eksiklikleri projenin uygulanabilirliğini daha da güçleştirdi. MEB, başarısızlığı Sayıştay raporlarıyla da ortaya konulan proje için yeni bir harcamaya daha imza attı. Yenilik ve Eğitim Teknoloji Genel Müdürlüğü’nün, “istisna” kapsamında yaptığı hizmet alımı kapsamında 408 milyon 789 TL’lik sözleşme imzalandı.

milli eğitim fatih projesi tablet eğitim okul altyapı