Mevlüt Çavuşoğlu'ndan şok 'Montrö' çıkışı: "Savaş halini kabul edersek..."

TAKİP ET

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'nın "Boğazlar savaş gemisine kapatılsın" talebi hakkında konuştu. Çavuşoğlu, "Montrö'ye göre mümkün mü?" sorusunu yanıtladı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 2. günü. Bölgede sıcak saatler çevrilirken Türkiye'de kritik gelişmeler yaşanıyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi’nin, Boğazlar’ın Rus savaş gemilerine kapatılması talebi var. Montrö’ye göre mümkün mü?" sorusunu yanıtladı.

Hürriyet'ten Fatih Çekirge'ye konuşan Çavuşoğlu, "Ukrayna resmi bir talepte bulundu. Montrö Antlaşması’nın maddeleri gayet açık ve net" diyedi. Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bugüne kadar Türkiye Montrö Antlaşması’nı tereddütsüz her seferinde uygulamıştır. Yani Türkiye’nin taraf olmadığı bir savaşta, savaşın tarafı olan ülkelerle ilgili alınabilecek tedbirler var. Boğazlar’dan savaş gemilerinin geçişini Türkiye durdurabilir.

Ama Montrö Sözleşmesi’nde ayrıca bir şey var. Burada savaşın tarafı olan ülkelerin gemilerinin kendi üslerine dönme talebi olursa, o zaman ona izin verilmesi gerekiyor. Uzmanlarımız bir kere savaş hali var mı, onu çalışıyor. Savaş halini hukuken kabul edersek bu süreç başlayacak. İkincisi, savaş halini kabul edersek, Montrö bağlamında savaş gemilerinin geçişini yasaklayacağız. Ama yasaklasak da Rusların böyle bir hakkı var. Sözleşme yapılırken, Rusya kendisince madde koydurmuş. 19., 20. ve 21. Madde bunları düzenliyor. En sonunda diyor ki, kıyıdaş ülkenin gemisi kendi üssüne dönme talebiyle geçmek isterse buna izin verilir.”
 

mevlüt çavuşoğlu çavuşoğlu montrö savaş savaş hali rusya ukrayna