Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Lavrov'un yanında çarpıcı sözler

TAKİP ET

Moskova'da Rus mevkidaşı Lavrov ile görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ortak basın toplantısında konuştu. Çavuşoğlu, "Savaşların kazananı olmaz, barışın ise kaybedeni olmaz. Biz dostuz ve birbirimize doğruları söylemek zorundayız" dedi.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgali 21. gününde devam ederken, Türkiye'nin diplomatik temasları da sürüyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Moskova'da mevkidaşı Lavrov ile bir araya geldi. İki bakan görüşmenin ardından kameralar karşısına geçti.

Rus Bakan Lavrov, "Ankara pragmatik bir çizgiyi izliyor yaklaşımı son derece dengeli. Uluslararası gündemin diğer meselelerini; Suriye, Libya, Dağlık Karabağ gibi konuları görüştük." ifadelerini kullandı.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN "DOĞRULARI SÖYLEMEK ZORUNDAYIZ" ÇIKIŞI
Çavuşoğlu ise yaptığı açıklamada, "Ukrayna'da tansiyonun düşürülmesi ve diplomasiye alan açılması konusunda üzerimize düşeni yaptık. Ukrayna'da binlerce sivil hayatını kaybetti, bu gidişata son verilmesi lazım. Savaşların kazananı olmaz, barışın ise kaybedeni olmaz. Liderlerimiz arasındaki saygı ve güvene dayalı bir ilişki vardır. Biz dostuz ve birbirimize doğruları söylemek zorundayız. Diplomasiye olan inancımızı kaybetmedik. Belarus'taki görüşmeleri destekliyoruz ve olumlu sonuç getirmesini temenni ediyoruz. Antalya'da Sayın Lavrov ve Sayın Kuleba ile bir araya gelmiştik. Coğrafyamızda istikrarsızlık yaratan pek çok sorun mevcut. Bu tehlikeli gidişatı durdurmaz için çağrılarımızı tekrarladık." dedi.

ERDOĞAN VE PUTİN GÖRÜŞEBİLİR
Çavuşoğlu Erdoğan ile Putin'in görüşebileceğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

"Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin ile telefonla görüşmesi mümkün. Özellikle Savunma Bakanlarımız temas halindeler. Mariupol'deki vatandaşlarımızın güvenli bir şekilde çıkarılması için çalışmalarımız sürüyor. Bunun için acilen insani ateşkese ihtiyacımız var. Bu bölgede yaşayan insanlar için ayrım gözetmeden yardım gönderilmesi gerekiyor. Diğer taraftan önce insani ateşken sonra ise kalıcı ateşkes için görüşlerimizi iki taraf ile paylaşıyoruz. Bu süreçte Rusya ve Ukrayna'nın bize güveni olmasaydı bu çabalarımızı gerçekleştiremezdik."

mevlüt çavuşoğlu lavrov rusya moskova putin türkiye ukrayna savaş işgal