Metropoll anketi: Vatandaşlar, Türkiye'nin Taliban'ı tanımasını istemiyor!

TAKİP ET

Metropoll Araştırma Şirketi, Türkiye'nin Nabzı Ağustos 2021 anketinin sonuçlarını yayımladı.  Ankette Taliban'ın hakimiyetine geçen Afganistan hakkında sorular yöneltilirken Türk halkının yarısından fazlası Taliban rejiminin resmen tanınmasına karşı duruyor. 

Halka, Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesi ile ilgili çeşitli sorular soran Metropoll Araştırma Şirketi’nin anket sonuçlarına göre, Afganistan’daki yeni Taliban rejiminin resmi olarak tanınmaması gerektiğini belirten seçmenin sayısı yüzde 52 oldu. Taliban’ın tanınması gerektiğini savunanların oranı ise yüzde 21’lik oranla azınlık halde bulunuyor.

“Afganistan’daki yeni Taliban rejiminin resmi olarak tanınmalı mı” sorusu parti bazında AKP kanadında yüzde 28,9 ile “Evet, tanınmalı” şeklinde karşılık bulurken CHP’de yüzde 13,9 oranında, İYİ Parti'de yüzde 15,5 oranında karşılık buldu. 

Taliban rejiminin resmi olarak tanınmasını isteyen seçmeler ise MHP’den çıktı. MHP’de, Taliban’ın tanınmasını isteyenlerin oranı yüzde 32,3 ile en yüksek orana erişirken Saadet Partisi de yüzde 30,2 ile MHP’yi takip etti. 

EN ÇOK SADDET PARTİSİ, TALİBAN’I OLUMLU KARŞILIYOR 
Metropoll Araştırma Şirketi’nin anket sonuçlarına göre, “Taliban rejiminin Afganistan’da yönetimi ele geçirmesini nasıl karşıladınız?” sorusu yüzde 65,8 oranında olumsuz karşılandığı belirtildi. Taliban rejimini yüzde 9,6’lık kesim olumlu karşılarken yüzde 24,7 oranında kararsızların olması da dikkat çekti. 

“Taliban rejiminin Afganistan’da yönetimi ele geçirmesini nasıl karşıladınız?” sorusuna parti bazında baktığımızda ise Taliban’ı olumlu karşılayanların en fazla olduğu seçmenler sırasıyla SP, AKP ve MHP kanadında yer alıyor. Saadet Partisi seçmenlerinin yüzde 17,9’u Taliban rejimini olumlu karşılarken AKP’de bu oran yüzde 14,4 civarında. MHP seçmeni ise yüzde 9,9 oranında Taliban yönetimini olumlu karşılıyor.

taliban metropoll anket afganistan afgan akp mhp chp saadet iyi parti