Meslek örgütlerinden ortak açıklama: Zama zam geliyor!

TAKİP ET

Elektriğe yüzde 15 ve doğalgaza yüzde 12 zam gelmesinin ardından meslek örgütleri ortak açıklama yaptı. Meslek örgütleri, yapılan zamların üstüne yeni zamların geleceğini söyledi.

Temmuz ayının ilk gününde doğalgaza yüzde 12, elektriğe ise yüzde 15 oranında zam yapılırken TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) ve TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından yapılan ortak açıklamada yeni zamların da kapıda olduğu belirtildi. 

Ortak açıklamada “YEKDEM, kapasite mekanizması, yüksek fiyatlı alım garantileri vb. yöntemlerle, piyasa fiyatının üzerinde bedel ile elektrik alımı, özel doğalgaz yakıtlı santrallara BOTAŞ tarafından maliyetinin çok altında fiyatlarla doğalgaz satışı ile sınırlı kalmamıştır. Umursamadan çevreye her türlü zararı vermeyi kendilerine hak gören özel şirketlere ödül gibi, çevre mevzuatına uyumda esneklik tanınmış ve çevre izni teşvikleri dağıtılmıştır” ifadeleri ile elektrik üretiminin özelleşmesinden sonra şirketlere verilen ek desteklere dikkat çekildi. 

Öte yandan art arda yapılan zamlar için “2021 yılı içinde yüzde 15 artan elektrik fiyatlarına son iki buçuk yıl içinde yapılan zam ise yüzde 70 olmuştur” açıklaması yapıldı. 

Pandemi sürecindeki zorluklara değinerek “Covid-19 salgını nedeniyle, daha önce de işsiz olup şimdi iş bulma umudunu tümüyle yitirenler, salgın nedeniyle işyerlerinin daralma, küçülme ve kapanması nedeniyle işten çıkarılanlar, asgari ücretin yarısına bile varmayan düşük ücretlerle çaresiz çalışanlar, kapanan/kapatılan çok sayıda küçük işyerinin sahibi ile sayıları on milyonu geçen işsiz yurttaşlar, küçük üreticiler, düşük emekli maaşları ile yaşamlarını sürdürmeye yeterli olmayan emekliler, bütün bu kesimlerden milyonlarca yurttaş; elektrik, doğal gaz, su, telefon, internet faturalarını ödeyememekte, elektrik ve gazlarının kesilmesi ile enerji yoksulları arasına katılmaktadır” denildi. 

Pandemi sürecinde yaşanan zorlukların üstesinden gelebilmek için kapanan küçük işletmelerin elektrik, su, doğal gaz, internet ve telefon hizmet bedelleri kamu tarafından karşılanması teklif edildi.

meslek örgütleri elektrik doğalgaz zam zama zam