Merkez Bankası, yeni bina için 2.4 milyar lira ödeyecek!

TAKİP ET

Sayıştay raporunda Merkez Bankası ile ilgili çarpıcı tespitler yer aldı. Merkez Bankası'nın İstanbul Finans Merkezi'ndeki yeni binası için Limak Holding'e 2 milyar 385 milyon lira ödeme yapacağı belirtildi.

Sayıştay, Merkez Bankası 2020 denetim raporunu yayımladı. Raporda Merkez Bankası'nın İstanbul'daki yeni binası için ödenecek miktarda yer aldı. Buna göre, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nin en uzun binası olacak yerleşkenin yapımı için Merkez Bankası Limak'a toplam 2 milyar 385 milyon TL ödeme yapacak.

2020'DE 357 MİLYON LİRA ÖDENDİ
Raporda Merkez'in yüklenici firmaya 2020 yılında yüzde 15, 2021 yılında yüzde 75, 2022 yılında ise yüzde 10 oranında ödeme yapmak üzere sözleşme imzaladığı bildirildi. Buna göre 2020'de Merkez 357 milyon 750 bin lira ödeme yaptı.

TOKİ YAPSA, MERKEZ BANKASI PARA ÖDEMEYECEKTİ
Sözcü'nün haberine göre, eğer TOKİ'nin modeliyle inşaat yapılsaydı, bankanın kasasından bir kuruş çıkmayacak, gayrimenkullerin satışından da gelir elde edilecekti. Kaba inşaatın tamamlanmasının ardından yeni bir ihale ile dış cephe ve iç tasarımın tamamlanması bekleniyor.

MERKEZ BANKASI BİNASINI SARAY'IN MİMARI TASARLADI
2015 yılında TCMB tarafından düzenlenen tasarım yarışmasını kazanan Almanya merkezli mimarlık firması HPP'nin hazırladığı mimari proje geçtiğimiz yılın başında iptal edilmişti. Ardından, TCMB'nin İstanbul Finans Merkezi'ndeki genel müdürlük binası için Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Marmaris'teki Yazlık Saray'ın mimarı olan Şefik Birkiye'nin şirketi VizzionArchitects ile el sıkışıldı. Birkiye'nin tasarladığı proje hayata geçirildikten sonra Merkez Bankası binası 310 metre yüksekliğindeki iskelet yapısıyla tamamlandığında Avrupa'nın en yüksek binası olacak. Bina anten kulesi ile birlikte 352 metreyi buluyor.
 

merkez bankası istanbul bina finans merkezi limak