Merkez Bankası'nın rezervlerinde sert düşüş: Eksi 55.7 milyar dolar oldu

TAKİP ET

Merkez Bankası, tartışma konusu olan 20 Aralık haftasına ait verileri açıkladı. Swap hariç net rezerv 9 milyar dolar düşüşle -55,7 milyar dolar oldu.

Merkez Bankası, döviz kurlarındaki düşüşün ardından tartışma konusu olan 20 Aralık haftasına ait rezerv rakamlarındaki değişimi açıkladı. 

Buna göre, TCMB’nin brüt rezervi 17-24 Aralık haftasında 5,7 milyar dolar düşüşle 116,5 milyar dolardan 110,8 milyar dolara gerildi. Bu dönemde bankanın net rezervi 3,6 milyar dolarlık düşüşle 12,2 milyar dolardan 8,6 milyar dolara geriledi.

NET REZERVLERDE TARİHİ DÜŞÜŞ
Bankanın borç ve ödünç olarak elinde tuttuğu döviz ve altınlar hariç bırakıldığında elindeki swap hariç net rezerv ise geçen hafta 9 milyar dolarlık düşüşle -46,7 milyar dolardan -55,7 milyar dolara geriledi. Eksi (-) 55,7 milyar dolarlık rakam, tarihi dip seviyesi oldu.

Rakamlar, Merkez Bankası’nın geçen hafta döviz kurlarının düşüşünde, örtülü ve yüklü müdahalede bulunarak rol aldığını gösteriyor.

DÖVİZ MEVDUATTA YÜKSELİŞ VAR
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, geçen hafta vatandaşların yoğun döviz satışıyla kurların gerilediğini söylemişti ancak geçen hafta yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatı 1 milyar 184 milyon dolarlık artış kaydetti.

Parite etkisinden arındırılmış artış ise 1 milyar 458 milyon dolar oldu. Bu kapsamda, gerçek kişilerin döviz mevduatı 136 milyon dolar azalırken, şirketlerin ve kurumların döviz mevduatı 1 milyar 594 milyon dolar arttı.

merkez bankası rezerv hazine dolar 20 aralık döviz