Meral Akşener açıkladı: "1 Eylül 2026'da tüm Suriyelileri vatanlarına kavuşturmuş olacağız"

TAKİP ET

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin Göç Doktrini ve Stratejik Eylem Planı'nın tanıtım toplantısında konuştu. Akşener, "1 Eylül 2026 yılında, iktidarımızın 3. yılında tüm Suriyelileri vatanlarına kavuşturmuş olacağız" dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener,  partisinin Ankara'da düzenlediği "Göç Doktrini ve Stratejik Eylem Planı" tanıtım toplantısında konuştu.

Akşener, "1 Eylül 2026 yılında, iktidarımızın 3. yılında tüm Suriyelileri vatanlarına kavuşturmuş olacağız" ifadelerini kullandı.

"EN AZ 8 MİLYON SIĞINMACI VE KAÇAK VAR"

Meral Akşener'in açıklamalarından satır başları şöyle:

"Ülkemizde en düşük rakamlara dayalı, iyimser tahminle 3 milyon 654 bin 257 Suriyeli sığınmacı, 650 bin civarındaki diğer ülke uyruklu sığınmacı ve müracaatçı, tahmini 3 milyon 500 bin kaçak dahil Türkiye'de yaşamaya devam eden en az 8 milyon sığınmacı ve kaçak göçmen bulunuyor.

2021 Eylül ayından beri Türkiye'ye kaçak giriş yapan Afgan kökenli göçmenler ise haklarında hiçbir veri bulunmadığı için bu hesaplamaya dahil değil. Yine de bu sayı BM'nin tanıdığı 193 ülkenin 91'inin nüfusundan daha fazla.

AKP ve Erdoğan sayesinde, asla bunu unutturmamak gerekiyor, göçmenlere, kaçaklara, sığınmacılara kızabiliriz ama o öfkenin odaklanacağı yer Erdoğan ve AKP iktidarıdır. Bu öfke eğer sadece bu yabancılara odaklanırsa tam da iktidarın beceriksizliklerini, hatta taammüden bilerek yaptıkları kötülükleri unutturmuş, perdelemiş olur. Ve aziz Türk milleti çırak çıkmış olur.

"BU HESAP SANDIKTA SORULMADILAR"

Bu hesap sorulmalıdır. Bu hesap ülkemizi bir hendek haline getiren Erdoğan ve iktidarından sandıkta, demokrasiyle sorulmalıdır. Hürriyetsizlikten nefes alamayan gençlerimiz, istibdattan inim inim inleyen insanlarımızın, yokluktan ağlayan annelerimizin, haksızlığa uğramış gençlerimizin, 58 puanla AKP'den ayısı-dayısı olduğu için atanırken kendisi 92 puanla atanamayan gençlerimizin haklarının hesabı sorulmalıdır. Bu kaçak göçmenler üzerinden Tayyip Erdoğan ve iktidarının suçları perdelenirse bu ülkeye en büyük ihanet yapılmış olur.

Onun için bu tanıtım toplantısı çok önemlidir. Ve iş başına geldiğimizde, yapacağımız, kararlılığımızı ortaya koyduğumuz bir yol haritasıdır bu. Seçmen bizi iktidar ettiğinde bu planı milimiyle yerine getireceğiz. 

"TÜRKİYE AVRUPA'YA HENDEK OLMUŞTUR"

Türkiye bir hendek olmuştur. Türkiye'yi bu hendek haline, göçmen havuzu haline, Avrupalıların çöplüğü haline getiren bu anlayışı perdelerse bu ülkeye en büyük ihaneti yapmış oluruz. AKP sayesinde maalesef topraklarımız bir göçmen deposuna dönüşmüştür. AKP ve Erdoğan sayesinde!

Türkiye'nin yönetimini devralmaya hazır bir siyasi partinin sorumluluğuyla hareket ediyoruz. Nitekim ben Erdoğan'a çağrı yaptım: Erdoğan, sinirini, enaniyetini yenemiyorsan, rasyonel olamıyorsan, ben Suriye'ye gidip Esad ile görüşerek bu sorunu çözmeye hazırım.

İçişleri Bakanlığım döneminde bana yapılan brifinglerde Avrupa ülkelerinin Türkiye'ye göçmen gönderme taleplerine kapılmamam, AB'ye giriş için bile olsa bunları reddetmem için bürokratlarımız tavsiyelerde bulundular. Ancak AKP ile bu devlet aklı terk edildi.

Artık sığınmacılar için kaynak ülke Suriye, hendek ülke Türkiye, hedef de Avrupa ülkeleri olmuş durumda. İYİ Parti olarak AKP'nin göç politikalarının ortaya çıkardığı sorunların çözümü için Cumhuriyet'in 100. yılında huzurlu ve güvenli bir Türkiye için hazırladığımız ilk adımları açıklıyoruz. Çalıştaylarımızda 3 aşamalı bir plan oluşturmuştuk. 

"3 YILDA HERKES ÜLKESİNE DÖNMÜŞ OLACAK"

*Bugün burada, çalışmalarımızın sonucu olan Göç Doktrinimiz ve Eylem Planımızın ayrıntılarını paylaşıyoruz. Memleketimize hayırlı olsun. Bu vesileyle Güvenlik Politikaları Başkanımız Tolga Akalın Bey ve arkadaşlarına teşekkür ediyorum. İYİ Parti iktidarında Suriyeli ve diğer uyruklu sığınmacılar ve kaçak göçmenler sorununun çözümü için uygulayacağımız stratejinin temelinde insani değerlere ve uluslararası hukuka uygun olarak, bölge ülkeleri ve kaynak ve hedef ülkelerle yardımlaşma içinde tehdidin büyümesini önlemek, işlemleri hızlandırmak ve geçici korumalı altındaki Suriyeli sığınmacıların her hal ve şartta ve mümkün olan en makul sürede -biz bunu 3 yıl olarak ön görüyoruz- ülkelerine dönmesini sağlamak hedefimiz yer alıyor.

Yani 1 Eylül 2026'da, iktidarımızın 3. yılının sonunda tüm Suriyeli sığınmacıları memleketlerine kavuşturmuş olacağız. Nitekim bu stratejik perspektif doğrultusunda ülkemizin demografik yapısını ve Türk milli kimliğin koruma anlayışıyla Milli Göç Doktrinimizi oluşturduk ve iktidara gelişimizle atacağımız adımları belirledik. İktidarımızın ilk gününde, ayında ve yılında alacağımız tedbirler hazır..."

Meral Akşener Suriyeli kaçak İYİ Parti