Meke Gölü'nü kaybettik

TAKİP ET

Konya'nın Karapınar ilçesinde bulunan ve 'dünyanın nazar boncuğu' olarak bilinen Meke Gölü 15 yıldır kuruma tehlikesiyle karşı karşıyaydı.Sonunda el birliğiyle göl yok edildi.

Konya'nın Karapınar ilçesindeki Meke Gölü, 5 milyon yıl önce volkanik patlamayla meydana gelen kraterin, zamanla suyla dolması, 9 bin yıl önce ise gölün ortasında ikinci patlamanın olması ve buranın da suyla dolması sonucu oluştu. Yeraltı su kaynaklarından beslenen ve suyu tuzlu olan Meke'nin ortasında, 50 metre yükseklikte volkan konisi bulunuyordu.

Daha önce 12 metre derinliğinde su bulunan Meke Gölü,Konya Havzası'ndaki çiftçilerin sulama amacıyla  yer altından su çekmek amacıyla yaptıkları bilinçsiz tarım sonucu kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı .Bölgede 15 yıldır tehlike çanları çalmasına rağmen yetkililerin konuya duyarsızlığı sonucu yer altındaki su seviyesi iyice düştü.Gölün bulunduğu bölgede 3 metre derinlikten su çıkarken bu oran 400 metreye kadar indi.Susuz kalan bölgeye bir de hayvancılık desteği verilmesi üzerine gölün yok olma tehlikesi had safhaya çıktı.

YERALTI SUYUNUN ÇEKİLMESİ GÖL'Ü KURUTTU
Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Yak'da gölün kurumasının en önemli nedeninin Konya Havzası'nda yeraltı suyunun çekilmesi olduğunu belirtti. Yaka, şunları söyledi:
"Son zamanlarda ülkemizde ve Konya Havzası'nda yeraltı suyunun çekilmesiyle birlikte Meke Gölü'nün güzelliğini oluşturan suyu çekilmiş durumda. Yaklaşık 10-12 metreye kadar olan su yüksekliğinden herhangi bir su kalmamış durumda. Bu mevsimde kırmızı renge boyanması ise mikroorganizmalardan kaynaklanan olaydır. Bu mevsimde su çekildiği için mikroorganizmalardan kaynaklanan kırmızı görünüm aldı.  dedi.


Meke Gölü uzaydan bakıldığında Mavi boncuk şeklinde göründüğü için dünyanın nazar boncuğu olarak isimlendiriliyordu.

Çevre'ye dairTV programlarıyla bilinen Güven İslamoğlu'da twitter'den yaptığı paylaşımında Meke Gölü'nde kurumanın yeniymiş gibi haber verilmesine dikkat çekti ve kurumanın 15 yıldır mevcut olduğunu söyledi.

İslamoğlu Twitter'den şunları yazdı:
"Yeni olmuş gibi Meke Gölü kurudu haberleri var. Göl 15 yıldır bu halde.Konya Ovası'ndaki su seviyesini gösteren bir ölecekti.15 yıldır gerçeği görmek istemiyoruz. 3 m den su çıkarken 400 m ye inildi. Susuz yere hayvancılık desteği işe tuz biber oldu."

İslamoğlu'nun paylaşımı şöyle;
 

meke göl konya