Marmara Gölü baraj yapıldığı için susuz kaldı, tamamen kurudu!

TAKİP ET

Manisa'nın Gölmarmara ilçesinde yer alan yaklaşık 6 bin hektar genişliğinde alüvyal set gölü olan Marmara Gölü, güvence altına almadan Gördes Barajı'nın projelendirilmesiyle kurumaya mahkûm edildi. 

Gölmarmara’da bulunan Marmara Gölü, ana kaynağı olan Gördes Deresi’nden su ulaşımı sağlanmadığı için tamamen kurudu. Yıllar içerisindeki değişimi uydu görüntülerine yansıyan Marmara Gölü’nün değişimi yürek burktu. Yer altı su kaynakları, Gördes Çayı ve besleme kanalları ile dolması gereken Göl, ağustos ayı içinde tamamen kurudu.

Doğa Derneği’nin açıklamasına göre; Manisa’daki Marmara Gölü’nün kuruma sebebi, Devlet Su İşleri’nin gölün suyunu güvence altına almadan Gördes Barajı’nı projelendirmiş ve inşa etmiş olmasından kaynaklanıyor. DSİ’nin, Ramsar Sözleşmesi yürürlükte olmasına rağmen Önemli Doğa Alanı olan bir gölü kuruttuğu ifade edilirken ağustos ayı uydu görüntüleri göle bu yıl hiç su verilmediği için gölün nasıl kuruduğu uydu görüntülerinden anlaşılıyor. 

KURUYAN GÖL, TARIM ALANI OLARAK KULLANILIYOR
Gölün kurumaması için İzmir Büyükşehir Belediyesi, sivil toplum, uzmanlar ve yerel yönetimler Devlet Su İşleri’nden göle su verilmesini talep ediyor. Önceki yıllarda da kuruyan göle Gediz Nehri üzerindeki Ahmetli Regülatörü’nden özel pompalarla su getirilerek göl kurtarılmıştı. Bir yandan göl kururken diğer yanda gölün kuruyan alanları sürülerek taban suyunu kullanan tarım ürünleri ekiliyor ve göl tarım alanı olarak kullanılıyor.

NESLİ TÜKENMEKTE OLAN HAYVANLARIN YAŞAMINI TEHDİT EDİYOR 
Uluslararası öneme sahip bir önemli kuş alanı olan Marmara Gölü’nde kış aylarında 65 bine yakın su kuşu görülebiliyor. Nesli, tehlike altına girmek üzere olan tepeli pelikan türünün dünya nüfusunun kış aylarında %9’u Marmara Gölü’nde beslenirken gölün kurutulması tepeli pelikan başta olmak üzere pek çok su kuşunun yaşamını tehdit ediyor.

Öte yandan gölde yaşayan iki endemik balık türünün de gölün kurumasıyla birlikte göldeki balık nüfusu da tümüyle tehlike altına girdiği bildirildi.

"GÖLE SU VERİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ"
Gölün ve göldeki yaşamın hakkı olan suyun verilmesini talep eden Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç “Marmara Gölü’nü kurutan ne iklim krizi ne de kuraklık. Devlet Su İşleri’nin gölün suyunu güvence altına almadan Gördes Barajı’nı projelendirmiş ve inşa etmiş olması. DSİ, Ramsar Sözleşmesi yürürlükte olmasına rağmen Önemli Doğa Alanı olan bir gölü kuruttu. DSİ’nin ivedilikle Ahmetli Regülatörü’ndeki pompaları çalıştırarak göle su vermesini talep ediyoruz.” dedi.

marmara gölü doğa göl marmara gölü kurudu baraj dsi devlet su işleri