BİM Araplara mı satıldı? BİM'den resmi açıklama geldi

TAKİP ET

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Chimera isimli şirketin kurduğu S&P Turkey Shariah Liquid fonu, market zinciri BİM'in hisse senedinin yüzde 35'lik bölümünü satın aldığına ilişkin haberlere yalanlama geldi.

Türkiye'nin en bilinen market zinciri BİM'e Araplar ortak oldu. Türk borsasına giren Abu Dabi merkezli Chimera isimli yatırım şirketinin S&P Turkey Shariah Liquid fonu, BİM hisselerini aldığı iddia edildi.

ParaMedya'da yer alan habere göre, 8 Ağustos’da oluşturulan S&P Turkey Shariah Liquid fonunun portföyünün yüzde 35’lik bölümü BİM hisselerinden oluştu.

Fon bu hisselerde yoğun alım yaparken, portföyü yüzde 7 Bera Holding, yüzde 7 Gübre Fabrikaları, yüzde 6 Nuh Çimento gibi senetlerden oluştu. Ancak en büyük ağırlığı BİM hisse senedine verdiği görüldü.

İşte Abu Dabi merkezli Chimera isimli şirketin kurduğu S&P Turkey Shariah Liquid fonunun portföyündeki hisse senetleri:

BİM'DEN YALANLAMA GELDİ

Paramedya'nın haberine BİM'den yapılan açıklama ile yalanlama geldi. Yapılan açıklamada belirtilen hisse alımının BİM'in piyasa değerinin yaklaşık yüzde 1.5'ine tekabül ettiği belirtildi. İşte o açıklama:

"Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Chimera isimli şirketin kurduğu S&P Turkey Shariah Liquid fonunun, BİM hisselerinin yüzde 35’lik bölümünü satın aldığı haberi gerçeği yansıtmamaktadır.

Bilindiği üzere, şirketimiz hisselerinin %71’lik kısmı halka açık olup Borsa Istanbul’da işlem görmekte ve herkes tarafından alım-satımı gerçekleştirilebilmektedir. Haberde adı geçen Fon’un Borsa İstanbul aracılığıyla Türkiye’deki muhtelif halka açık şirketlerden bir hisse portföyü oluşturmuş olduğu ve bu portföyünün (BİM sermayesinin değil) yüzde 35'lik kısmının BİM hisselerinden oluştuğu anlaşılmaktadır.  Haberinizde değeri 54,6 milyon USD olarak belirtilen hisse alım işlemi eğer gerçekleşmiş ise, bu hisseler BİM’in toplam piyasa değerinin yaklaşık %1,5’ine tekabül edecektir. "

Saygılarımızla

BİM A.Ş.

BİM’İN SAHİBİ VE ORTAKLARI

BİM, 1995 yılında faaliyetlerine 21 mağazayla başladı. Kurucu ortakları arasında Cüneyt Zapsu, Aziz Zapsu, Yasin El Kadı, Korkut Özal, Mehmet Fatih Saraç bulunan market zincirinin CEO’su ve kurucu ortağı ise Mustafa Latif Topbaş’tır.

Şirket, Borsa İstanbul’a 2005 Temmuz’da BIMAS kodu ile kote oldu. Mayıs 2021 itibarıyla, hisselerinin yüzde 71,40’i halka açık olarak işlem görüyor.

Şirket Türkiye dışındaki faaliyetlerine 11 Nisan 2009 tarihinde Fas’ın Kazablanka kentinde aynı gün içinde 10 mağaza açarak başladı. 2014 yılı ikinci yarısında Mısır’da 46 mağaza açarak ikinci yurtdışı operasyonuna başladı. 2019 yılı sonu itibarıyla Fas’ta 497, Mısır’da 320 mağazası bulunur.

Şirket, 2012 yılında Avea tabanlı sanal operatörü BİMCell ile GSM sektörüne de girdi. BimCell’in abone sayısı 2012 yılı sonu 440 bin, 2013 yılı 700 bin, 2014 yılında 1 milyona ulaştı. 2019 yılında önceki yıla göre yüzde 24 oranında büyüyen net satış toplamı 40,212 milyon liraya ulaşarak Türkiye gıda perakende pazarındaki bir numaralı pozisyonda kalmaya devam etti.

Şirket 2015 yılında, süpermarket formatındaki FİLE mağazalarını açtı. Süpermarket formatını File Mağazaları, satış yelpazesinde yaklaşık 4.200 ürün bulundurur; ürünlerin yüzde 35’i özel markalardan oluşur. 31 Mart 2021 itibarıyla FİLE formatında 133 mağaza bulunuyor.

BİM’İN SAHİBİ MUSTAFA LATİF TOPBAŞ KİMDİR?

Türk iş insanı olan Mustafa Latif Topbaş, 1995 yılında perakende mağazası olan BİM’in CEO’su ve kurucu ortağıdır. Genellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile karıştırılan Mustafa Latif Topbaş’ın Kadir Topbaş ile hiçbir akrabalık ilişkisi yoktur.

Mustafa Latif Topbaş, Bahariye Mensucat A.Ş. adında tekstil sektöründe faaliyet gösteren aile şirketinin ortakları ve yöneticilerinden biri olarak 1961 yılında iş hayatına girdi. Daha sonra muhtelif sanayi ve ticaret şirketlerinde kurucu ve idareci olarak görev yaptı.

Cüneyt Zapsu ve kardeşi Aziz Zapsu’nun 1994 yıllarında kurmuş oldukları BİM (Birleşik Marketler A.Ş)’in kurucu ortakları arasında Mustafa Latif Topbaş da yer aldı. Burada İdare Meclisi Başkan Vekili olarak görev aldı. 2005 yılından itibaren İdare Meclis Başkanlığı, 2010 yılından itibaren ise İcra Kurulu Başkanlığı görevlerini üstlendi. Mustafa Topbaş, 1996 yılında Ülker ailesi ile ortak olarak Ak Gıda‘yı kurdu.

Mustafa Latif Topbaş’ın kızı Fatma Topbaş, Sabri Ülker’in torunu Ali Ülker ile evlidir.

BİM Arap ortak Arap BAE Birleşik Arap Emirlikleri