Mansur Yavaş'tan tepki: Dedikoduya bile müfettiş gönderen İçişleri, bizim belgeli şikayetlerimize işlem yapmıyor

TAKİP ET

ABB Başkanı Mansur Yavaş, belediyedeki usulsüzlüklere ilişkin İçişleri Bakanlığı'na tepki gösterdi. Yavaş, "Aleyhimizde şikayet olursa hemen koşturan, dedikoduya bile müfettiş gönderen İçişleri Bakanlığı, bizim belgeli şikayetlerimize işlem yapmıyor. Savcılığa 80'in üzerinde şikayetimiz var. Bunlardan sadece 9'u ile ilgili İçişleri Bakanlığı'ndan müfettiş geldi" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, göreve geldikleri günden beri eski dönemlere ait yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarını hakkında suç duyurusunda bulunuyor. Yavaş, sözkonusu suç duyuruları hakkında İçişleri Bakanlığı'na tepki gösterdi.

Yavaş, "Aleyhimizde şikayet olursa hemen koşturan, dedikoduya bile müfettiş gönderen İçişleri Bakanlığı, bizim belgeli şikayetlerimize işlem yapmıyor. Savcılığa 80'in üzerinde şikayetimiz var. Bunlardan sadece 9'u ile ilgili İçişleri Bakanlığı'ndan müfettiş geldi" ifadelerini kullandı.

"BU İTİBAR SUİKASTIDIR"
Sözcü'den Saygı Öztürk'e konuşan Mansur Yavaş'ın açıklamaları şöyle:
“Aleyhimizde şikayet olursa hemen koşturan, dedikoduya bile müfettiş gönderen İçişleri Bakanlığı, bizim belgeli şikayetlerimize işlem yapmıyor. Savcılığa 80'in üzerinde şikayetimiz var. Bunlardan sadece 9'u ile ilgili İçişleri Bakanlığı'ndan müfettiş geldi. Oysa bizimle ilgili Twitter mesajı, televizyonda yapılan konuşmalar üzerine hemen müfettiş geliyor. Mülkiye müfettişlerinin bizimle ilgili soruşturma izni verilmemesiyle ilgili görüşüne rağmen, İçişleri Bakanlığı'nın inisiyatif kullanarak soruşturma izni vermesinin tamamen siyasi olduğunu düşünüyorum. Artık itibar suikastı yapılıyor. Hatta zaman zaman TV'ye çıkan bazı şahıslar, müfettiş gelmeden ‘Belediyeye müfettiş gelecek' diye duyurularda bulunuyor.

SAYIŞTAY RAPORLARI
Sayıştay raporları açıklanmadan, bazı kesinleşmemiş bulgularla ilgili açıklamalar yapıyorlar. Bunların devlet ciddiyetiyle uzaktan yakından bir ilgisi yok. Amacımız kimseden intikam almak değil. Bu kadar aç insan varken, ‘proje yapıyoruz' deyip de çöp projelere Ankara halkının milyonlarca, milyarlarca lirasını batıran, usulsüzlük yapan insanlardan bunun hesabının sorulması gerektiğine inanıyoruz. ‘Sorulması gerekiyor' diyoruz ama maalesef pek öyle görünmüyor.”

"KAYMAKAMI SAVCILIĞA ŞİKAYET ETTİK"
Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kaymakamların uygulamalarından ve siyasi tavırlarından da büyük rahatsızlık duyulduğunu kaydetti. Başkan Yavaş, şunları anlattı:

“Belediyenin özelleştirilen Belbesan firması var. Bu firma usulsüz özelleştirildiği için savcılığa verdik. Gayrimenkulde kullanım süresi bitmesine rağmen, Etimesgut Kaymakamı boşaltmıyor. Etimesgut Kaymakamı'nı savcılığa şikayet ettik. Ayrıca boşaltmayan kaymakamlara kira kaybı nedeniyle tazminat davası açacağız. Etimesgut, Çankaya, Altındağ kaymakamlıklarına tahliye yapmadıkları için ihtar çektik. Etimesgut'u savcılığa verdik. Sonuç itibariyle bunların hepsinden belediyenin kira kaybı var. 10 yılı dolmuş artık işgal durumunda. Kanun değişti ‘işgalcidir' diyor. Biz görevi devralıncaya kadar kaymakamlar bu tahliyeleri yaparken, biz görevi devraldıktan sonra yapmamaya başladılar. Neden kaynaklanıyor? Bunu da İçişleri Bakanı'na sormak lazım niye görev yapmadıklarını. Belediyenin buralarda müthiş zararları var.”

"VATANDAŞIN 801 MİLYON DOLARI ÇÜRÜYOR"
Melih Gökçek'in belediye başkanlığı döneminde başlatılan, açılışı AKP'li Mustafa Tuna döneminde gerçekleştirilen Ankapark, başkentin önemli kara deliklerinden birisi oldu. Yavaş, mezbelelik halindeki Ankapark'ın son durumuyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Enteresan bir şekilde Ankapark'ta da yargı kararlarıyla karşılaştık. Örneğin; kiracılarımızı çalıştırmadıkları için ‘çıkın' dememiz üzerine ‘Bize müdahale ettiler' diye dava açtılar. Hakim 50 bin lira karşılığı tedbir verdi. Davayı belediye olarak biz kazandık ama tedbir kalkmadı. Hakim tedbiri kaldırmadı. Dosya, şimdi istinafta bekliyor. Biz ayrıca tahliye davası açtık. O tahliye davasındaki hakim de ilk açılan davanın sonucunu bekliyor. Bekletme kararı aldı ve duruşmayı Hazirana bıraktı.”

"HIRSIZLARIN MEKANI OLDU"
Ankapark bu kadar sahipsiz olunca hırsızların da mekanı oldu. Başkan, “Bu arada hiç olmazsa 100 tane hırsız yakalandı orada. Kabloları kesip satıyorlar. Geçtiğimiz günlerde de firma iflasını istedi. İflas olunca otomatikman sözleşme sona ermesine rağmen Yenimahalle Kaymakamlığı'na yazı yazdık ‘Burayı bize verin' diye. Onlar da İçişleri Bakanlığına sormuşlar. Hâlâ sonuç bekliyoruz. Orada tam 801 milyon dolar çürüyor. Ama bakıyoruz bazı siyasiler televizyona çıkıyorlar ‘Ankaparkı niye işletmiyorsunuz?' diye bizi suçluyorlar. Artık buna ben ‘pişkinlik' diyorum başka bir şey demiyorum. Hatalı proje de olsa, devasa rakamlar da harcanmış olsa ortada bir mal var ve bu malın mutlaka bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Halka soracağız” dedi.

Yavaş, AKP döneminin projelerine dikkat çekerek “Bu kadar aç insan varken, ‘proje yapıyoruz' deyip de çöp projelerde Ankara halkının milyarlarca lirasını batıran, usulsüzlük yapan insanlardan bunun hesabının sorulması gerektiğine inanıyoruz. ‘Sorulması gerekiyor' diyoruz ama maalesef pek öyle görünmüyor” dedi.

mansur yavaş ankara içişleri şikayet savcılık müfettiş