Manisa'da neler oluyor! Radyoaktif seviyesi yükseldi, Ekşi Sözlük'te gündem oldu

TAKİP ET

EkşiSözlük'te "Esberat" isimli bir kullanıcı Manisa'da radyoaktif hareketlilik yaşandığını paylaştı. Radyoaktif seviyesinin çok yüksek olduğunu söyleyen EkşiSözlük kullanıcısı, "Şu anda Avrupa'da tespit edilen en yüksek radyoaktif seviyesi Türkiye'de" dedi.

Sosyal medya platformu EkşiSözlük'te çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. "Esberat" isimli kullanıcı, Manisa'da radyoaktif hareketlilik olduğunu ve radyoaktif seviyesinin yükseldiğini belirtti.

EkşiSözlük yazarının paylaşımının ardından birçok kullanıcı yorum yaptı. Konuya ilişkin resmi bir açıklama henüz gelmedi.

Yazarın paylaşımına göre Avrupa'daki radyoaktif seviye 0-300 arasındayken Manisa'da 2000'in üzerinde olduğu görülüyor. Avrupa Birliği'ne ait "Radyolojik Haritalar" internet sitesinden veriler anlık olarak takip ediliyor. "https://remap.jrc.ec.europa.eu/Simple.aspx"

Esberat isimli kullanıcının açıklaması şöyle:
"Manisa'da olağandışı radyoaktif hareket gözlemledim. Dün gerçekleşmiş. Sebebini merak etmekteyim. Şu anda avrupa'da tespit edilen en yüksek radyoaktive seviyesi Türkiye'de.



Sonrasında manisa ile ilgili biraz araştırmalar yaptım. 2014 yılında Manisa’nın Köprübaşı ilçesinde 1970-1980 yılları arasında faaliyet gösteren uranyum cevher alanlarından ve işletme tesisinden, dünya genelinde izin verilen yıllık radyasyon değerinin tam 140 katı radyasyon ölçümü yapıldığını öğrendim.

2014'deki değerleri yorumlayan yrd. doç. dr. enver yaser küçükgül, bölgedeki dere yataklarından akan suyla kirliliğin demirköprü barajına, oradan da gediz yolluyla ege denizine ulaşması söz konusu. biz alanda gama ışınlarını ölçtük. elde edilen değerler birleşmiş milletler atom enerji komisyonunun tanımladığı yıllık değerin 140 katı. biz 16 mikrosivert ölçtük. türkiye'de böyle bir sayı yok. bu sayı fukişima'da 40. çernobil'in karadeniz kıyılarına yıllık etkisi 0.50 mikrosivert düzeyinde. açıklamalarını yapmıştı. dün (27 nisan'da) ölçülen değerler ise günlük dağılımda 2 mikrosivert, saatlik ise 45-50 mikrosivert'e yakın radyoaktive gamma değeri tespit edildi. beni endişelendiren durum saatli olarak ani çıkışın sebebi.

bazı arkadaşlar nano mikro olayına takılmış onun da hesaplamasını yapabilirsiniz:
olay günlük veri bazında almayın, saatlik olarak 45-50k nanosivert değeri tespit ediliyor. 45k nanosivert = 45 mikrosivert değerine denk geliyor. 2014 yılında ölçülen değerin nerdeyse 3 katı. ben sadece uyarmak istedim.

8 YIL ÖNCE YİNE YÜKSEK ÇIKMIŞTI
2014 yılında Manisa’nın Köprübaşı ilçesinde yapılan radyasyon ölçümleri, uzmanlar 'felaket' olarak değerlendirmişti.  Manisa’nın Köprübaşı ilçesinde normal değerlerin tam 140 katı radyasyon ölçümü yapılmıştı. Değerler, nükleer çöplük skandalı olarak bilinen İzmir Gaziemir’de eski kurşun fabrikasının atıklarının bulunduğu bölgede yapılan ölçümlerin tam 20 katı çıkmıştı. 
 

manisa radyoaktif radyoaktif hareketlilik ekşi sözlük türkiye avrupa radyasyon